vrijdag 30 januari 2015

iPad pilot bijeenkomst

Deze week hadden we een bijeenkomst van de iPad pilot groep op school. Dit kon gelukkig ingepast worden in de studiedag. We hebben wat praktische knoppen zaken besproken. En ook hebben we laten zien hoe je met reflector op het digibord kan met je iPad. Ook kunnen de leerlingen ook hun iPad scherm laten zien. Dat werkte heel leuk. Ook zagen we dat er meerdere mensen tegelijkertijd hun scherm op het digibord konden tonen. De mensen die nog niet zo veel lessen hebben gegeven met de iPad werden wel steeds enthousiaster.

Studiedag Mariendael

Deze week had ik ook zelf een studiedag op mijn school. We zijn als school bezig met een veranderings proces. Langzaam maar zeker moeten we daar keuzes in maken. En het hele team moet mee. We willen meer naar gepersonaliseerd leren toen en we kijken hoe we dit kunnen vormgeven. Iedereen is al bij verschillende scholen geweest. We moesten deze ochtend met elkaar praten over verschillende stellingen. De opstelling was wel heel leuk. Er waren 4 digiborden aan elkaar gezet en wij zaten er in een grote cirkel met zijn allen omheen. De sprekers moesten er zo nu en dan om heen lopen. Maar hierdoor was het wel erg intiem. Na de lunch had ik andere afspraken.

App Party Purmerend

Ik was gisteren in Purmerend. Ik was al heel vroeg vertrokken omdat er slecht weer was voorspeld. Maar gelukkig liet ik dit achter me. Ik was dus vroeg in de bieb dus konden we alles netjes neerzetten. De eerste mensen druppelde binnen en we konden beginnen. Het was een iets andere avond dan "normaal" omdat er veel dames bij zaten van de voorlees club. De meeste van deze dames hadden zelf geen tablet. Maar het werd een leuke bijeenkomst. Met veel vragen (en antwoorden). En ook kon ik heel veel leuke app's laten zien. Niet alle werkvormen konden we nu gebruiken (echt kijken naar app's die op je ipad staan en dan beoordelen). Maar ik kon nu wel nog meer apps op het digibord laten zien. Iedereen weer tevreden naar huis. Ik wat voorzichtig omdat het enorme was gaan sneeuwen.

Studiemiddag ICT docenten SKBO

Ik was afgelopen woensdag in Oss. Daar mocht ik een workshop CodeKinderen doen met Docenten. Omdat we lekker de hele middag hadden kon ik na mijn lezing ook echt aan de slag. Ze hebben een unplugged les gedaan. En hierna zijn ze zelf scribblings gaan maken. Kleine robotjes op batterijen die gaan lopen op stiften. En daarna hebben we ook nog verschillende websites laten zien waarmee je kunt leren programmeren. Het was een groot feest.

Ouderavond op de Wijzer

Ik had deze week ook een ouderavond op een school hier in Arnhem. De school wilde ook iets voor de ouders van jonge kinderen. Dus ik had voorgesteld om voor de pauze een app-party te doen voor de ouders met jonge kinderen. En na de pauze een "normale" voor ouders met kinderen vanaf groep 5. Ik had ook gevraagd of ze twee groep achters konden vragen zodat zij iets konden vertellen over wat zij vooral doen op het internet en phone. Dan hadden we ook experts in huis. Ik was al vroeg op school en gelukkig werkte all techniek. Voor de pauze waren er veel ouders en dat was leuk. Veel tips en discussie over leuke/goede apps. En wanneer ga je hier nu mee aan de slag. Na de pauze bleven er een aantal ouders hangen en kwamen er weer nieuwe binnen voor de avond over sociale media en games. Daar hebben we een wordle gemaakt met de ouders over wat zij van games vinden. Ik ging die avond weer tevreden naar huis.

Games maken

Ik was deze week weer in Nijmegen. Daar had ik weer een les Games maken met de leerlingen. Ik heb ze deze week laten oefenen met programmeren met the hour of code. En toen ze dat af hadden mochten ze ook nog flappy bird doen en de frozen omgeving. Sommige leerlingen vonden het moeilijk en andere weer leuk. De meeste kregen hun certifcaat. Voor de volgende keer toch maar echt een game maken met gamemaker. Ik ben er een beetje huiverig voor, omdat de leerlingen nog best jong zijn en ik heb geen beamer om dingen te laten zien.

Kerndoelen en Leerlijn Programmeren

Afgelopen week heb ik samen met Amber Walraven gebrainstormt over programmeren en kerndoelen. En ook over een opzet van een leerlijn programmeren. Hoe gaan we dit nu neerzetten. Hoe geven we de docenten handvaten waar ze mee aan de slag kunnen. We hadden een leuke discussie over of de kerndoelen binnen het onderwijs of de docenten hier wel zo specifiek naar kijken en op letten. Of volgens ze gewoon een methode en hopen ze dat de kerndoelen hierbij gewaarborgd zijn. Ik wil ze in een opzet van de leerlijn programmeren wel neerzetten. Maar me beperken tot dat kerndoel wat daar het meest bij past. Vol ideeen ging ik weer naar huis.

dinsdag 27 januari 2015

iPad les

Vorige week was ik op school bij een aantal iPad lessen die daar gegeven werden. De docente had 5 verschillende app's uitgezocht en uitgeprobeerd. En ze had hierbij opdrachten gemaakt. De leerlingen mochten op hun eigen tempo de app's uitproberen. Ze had een foto app, een stripmaker, een quiz om begrippen te leren, ze konden een mindmap maken met poplet en een kassa app om te oefenen met een kassa. De leerlingen gingen snel aan de slag. En het leuke was dat ze overal konden zitten. Dit deden ze ook. En ook hebben ze zelf uit lync uitgeprobeerd zodat ze hulp kunnen vragen via de chat met hun docent.

TeachMeet

Op de Bett2015 was op vrijdag avond een TeachMeet. Hier komen docenten uit heel europa bij elkaar en die willen allemaal dingen met elkaar delen. Je kun je daarvoor opgeven (dat heb ik een keer gedaan). En dan via een wiel wordt bepaald wie er het toneel op mag. Ik heb weer zulke leuke ideeen gekregen.

  • Twinery.org om via linkjes een presentatie te maken. Het is een soort moodboard wat je maakt. Maar je ziet ook de achterkant qua html codes
  • Een leuke site om te leren programmeren. Erase all Kitens. 
  • Een docent met heel veel tips qua organisatie van je lessen
  • Met infusion.com kun je pagina's delen en bijvoorbeeld een tekening maken met de klas. Dit gaat weer een stuk verder dan een padlet of popplet.
  • En ook kwam telegami weer voorbij om een flipping the classroom op te leuken. 
  • En het leukste was een docente die live action programming liet zien. Ze toonde hoe scratch in real life werkte met bordjes, mensen, die moesten lopen of geluid maken etc. Ik ga dat ook een keer proberen. Zo leuk. 

Sir Ken Robinson

Aan het eind van de vrijdag op de Bett gaf Sir Ken Roberson een keynote over creativiteit. Ik had het geluk dat ik bijna vooraan zat. Ik was ook al een lezing eerder naar binnen gegaan. Hij werd als een soort popstar binnen gehaald. Hij is natuurlijk bekend van zijn TED lezingen over creativiteit.  Ik dacht eerst wat zal hij vertellen. Maar hij is een zeer goede spreker met veel rustpauzes om het goed te laten in werken. Hij verteld dat hij het boek Out of our minds helemaal is gaan herschrijven omdat het boek 10 jaar oud was. En alle technologie die er in staat hopeloos verouderd is. Hoewel hij de technologie prachtig vindt zet hij vraagtekens bij en app die bijvoorbeeld een mondharmonica doet. Waarom zou je dat willen? We staan nog maar aan het begin van de technologische veranderingen. Maar de creatie van deze wereld ligt in je eigen handen. Als jij iets wilt, zou je dat zelf moeten doen en maken en ontwerpen. Hij liet 3 leuke filmpjes zien. Een filmpje over leren we onze leerlingen wel het juiste. Een nederlands filmpje over hoe een noot uit een glazen buis kan halen. En ook een filmpje van kinderen die muziek instrumenten maken van spullen die ze vinden op een stortplaats.
En het laatste fimpje vond ik het mooiste. Hoe mensen zonder handen toch schilderijen maken met hun geest en technogie die daar aan gekoppeld is. Ik moest wel even zoeken naar het filmpje maar het heet Mind Art. 

Bett 2015 Londen

Ik was afgelopen vrijdag in Londen voor mijn jaarlijkse onderdompeling in nieuwe dingen die er op de markt zijn mbt ict. Deze enorme beurs waar bedrijven uit heel de wereld aanwezig zijn is altijd een groot feestje. Ik ga ieder jaar en dit jaar was ik vooral gefocused op het programmeren. Nu er was daar een explosie van software, tools, gadgets. Ik heb zoveel leuke nieuwe dingen gezien. Maar ook dingen waarvan ik dacht. De leukste dingen heb ik hieronder neergezet.


Pittige dames

Vorige week had ik weer een bijeenkomst met mijn vrouwen netwerkgroep. De Pittige Dames. We hadden deze keer afgesproken in het coachuis in velp. Dit is een ruimte die je zelfs per uur kan huren voor een vergadering of een cursus. We  gingen aan de slag met het maken van een collage over je bedrijf. Wat wil je doen dit jaar. Nu ik wist het wel. Allemaal leuke teksten scheuren en ook kleuren zoeken. Ik besta dit jaar 10 jaar dus een leuk punt om eens na te denken hoe verder. Tijd om even stil te staan en dan verder te gaan. Dat ik dit jaar naar curacao ga is ook een mooi middel om daar bij stil te staan. Ik hoop dat ik daar wat tijd krijg om er over na te denken.

Games maken

Ik was vorige week in Nijmegen. Daar begin ik een cursus van 5 weken om games te maken met de leeringen in de naschoolse opvang. Ze belde wel een week van te voren. Er waren 3 maal zoveel inschrijvingen. Dus wat nu? Of ik die week nog een keer kon. Nu dat is lastig. We gaan eerst deze doen en dan zien we wel. Ik was op tijd op de school en we zijn de eerste les aan de slag gegaan met de gamestudio website. De leeftijd is iets jonger dan ik dacht. Dus we gaan niet echt met gamemaker aan de slag vrees ik. We zien wel ff. Voor de volgende week heb ik al gezegd dat we een flappy bird gaan maken. Ik ben benieuwd.

Comic Life

Vorige week heeft een van de docenten een les gegeven met de app Comic Life. Je kunt hier eenvoudig een foto stripverhaal maken. Dit gaat heel eenvoudig en geeft een professioneel effect. De leerlingen moesten een beroep uitbeelden. Omdat je ook online naar plaatjes kunt zoeken ben je niet helemaal afhankelijk van het maken van een foto maar kun je gebruik maken van het internet. De resultaten werden via AirPlay weer naar de docent gestuurd.

Sorteren

Voor het boek CodeKlas moet ik nog een aantal foto's hebben. Een van de lessen is een sorteer les. Hoe sorteert de computer. En hoe zet je iets eenvoudig op volgorde. Dus ik heb de les gedaan. Het was een hylarische les waarin iedereen stuk voor stuk toch mee ging doen. Hoe raad je waar het juiste nummer staat en hoe zet je iets op volgorde.

iPad project

Het iPad project op de Mariendael gaat nu echte vorm krijgen. Steeds meer en meer docenten geven lessen met de iPad. Het zijn nog steeds activerende werkvormen. Maar ook gaan docenten al meer in op de content en zoeken de verdieping op. Ook zijn sommige docenten nog aan het zoeken. Wat moet ik nu en hoe doe ik het. Hopelijk trekken we die snel over de streep.

App Event

Via een collega hoorde ik van AppEvent.  Als je je opgeeft voor de nieuwsbrief krijg je automatisch iedere dag een leuke tip van een nieuwe app die je kunt gebruiken in je les. Je krijgt ook regelmatig aanbiedingen van dingen die die dag gratis zijn. Ik heb me op de nieuwsbrief geabonneerd. Eens kijken of er leuke dingen bij zitten.

CodeKlas

Het boek CodeKlas komt nu in een stroomversnelling. Er is een planning. Bijna alle stukken zijn binnen. En ik zoek er alle foto's bij. Ook moet ik de tussen stukken schrijven. Dit gaat langzaam maar zeker de goede kant op. Ik heb er leuke ideeen over. Maar het moet natuurlijk ook wel op papier staan. Deze leuke stapel staat op mijn bureau en daar haal ik de nodige leuke en mooie ideen uit.

donderdag 22 januari 2015

Meesterschappers

Vorige week woensdag mocht ik een lezing gevein in de Balie over CodeKinderen voor het genoodschap van Meesterschappers. Een van de bestuursleden is de docente waar ik de aller eerste codekinderen ben begonnen. Dus wij hadden wat contact gehad maar toen was het zover. Toch wel zenuwachtig in de balie. Er waren verschillende bekende mensen en de zaal zat helemaal vol. Ik had mijn presentatie in Presentatain gemaakt. Dus iedereen kon mee kijken. Ik realiseerde met niet dat het live stream werd opgenomen. Dus ik kon het die avond terug kijken. Ik kreeg veel enthousiaste reactie. En ook merk ook wel dat mijn verhaal aanslaat. Vooral praten vanuit de praktijk, wat kun je dan echt doen.

woensdag 21 januari 2015

Lezing CodeKinderen in de Balie

Hier is de lezing die ik op 21 januari gaf in de Bali in Amsterdam over CodeKinderen voor de Vereniging van Meesterschappers.


Vereniging van Meesterschappers: ICT in het basisonderwijs from De Balie on Vimeo.

maandag 19 januari 2015

Like

Vandaag hebben we de facebook pagina van CodeKlas even geboost. In een middag meer dan 118 likes. Dat waren er 100 meer dan gisteren. Dus dat ging goed. Dus als we voortaan wat posten op de CodeKlas facebook dan krijgen veel mensen het te zien. We hebben direct een aantal foto's op de facebook gezet die gebruikt gaan worden voor het boek .Waaronder de cover. Leuk als het zo concreet wordt.

zondag 18 januari 2015

3D Les

Vorige week had ik een laatste les met mijn groepen. En ik dacht ik neem lekker de 3D printer meer. Dan kunnen de leerlingen zelf ook eens die printer bekijken en dingen uitproberen. Ze vonden het erg leuk. Maar je merkt wel dat ze de technologie minder spannend vinden dan ik. Ze vinden vooral dat het nog erg langzaam gaat. Een aantal leerlingen had snel wat gevonden op sites om uit te printen. Maar ook zat een jongen op een hele leuke site om 3D poppetjes te maken. Ik had deze nog nooit gezien. Jammer genoeg kan je deze poppetjes niet echt uitprinten en downloaden. Ik zal nog een kijken.

Kahoot

Vorige week gaf ik in een van mijn brugklassen de laatste les van het blok mediawijsheid. Ik had de vorige keer een Kathoo quiz gemaakt. Dat vonden de leerlingen erg leuk. Ik had een aantal vragen aangepast en ik wilde het deze keer nog een keer doen. De leerlingen zaten heel snel in de quiz. Ze hadden het ook al een keer bij een andere docent gedaan. Dus ze wisten een beetje hoe het ging. Wat een enthousiasme heb je als je zo een toets kan maken. En het mooie is dat de leerlingen er ook nog heel veel van leren. Ik merk dat andere docenten ook steeds meer en meer enthousiast worden over dit soort leuke tools.

Youtube verkiezing

In de mediawijsheid lessen op school heb ik afgelopen week een les gegeven over youtube. Eerst hadden we een gesprek over youtube, wat voor filmpjes kijk je. Wat is je favorite filmpje. Ze moesten hun leukste filmpje (maximaal 2 minuten) in een padlet zetten. Hierna moesten ze in een klein groepje stemmen zodat er per groepje 1 filmpje kwam. Dit filmpje mochten ze op het digibord laten zien en ook vertellen waarom dit hun favoriet was. Hierna gingen we stemmen met mentimeter. Intussen hebben ze de truc hiervan door. En stemmen ze ook snel met hun mobiel. De leerlingen zonder mobiel krijgen minder stemmen.

Overleg vormgever

Gisteren had ik een skype overleg met de vormgeefster van mijn nieuwe boek. Het wordt nu steeds meer en meer concreet. Dus we moeten er allemaal even aan trekken. Maar dat gaat lukken. Ik had wat ideen wat ik leuk vindt en wat ik graag wil wat in het boek komt. Nu maar hopen dat dat een beetje door gaat komen. Ik denk het wel. Maar je weet het nooit. Ik wil aan de zijkant kleuren zodat je ziet welk hoofdstuk dat je bent. Ook wil ik graag icoontjes per tool zodat je direct kunt zien hoe en waar je dit kunt inzetten. Ook vindt ik een boek heel mooi vormgegeven. En dat boek gaat ze bestellen om te kijken of ze iets daarvan in mijn nieuwe boek kan brengen. De lancering van het boek komt steeds dichterbij. Het wordt 1 april. En dat is geen grap.

Portofolie advies

Vorige week had ik met en van de leerlingen van Mariendael overleg samen met zijn stage begeleider. Hij had het verzoek gekregen om een online portfolio te maken voor een van de nationale sporters. Zij heeft al een website maar ze wilt er wat naast. Iets wat makkelijker te onderhouden is. Dus we hebben samen wat zitten brainstormen wat ze daarvoor zou kunnen gebruiken. Ik kwam op instagram, tumblr, jilster, tikitoki. En ze moet linkedin niet vergeten. En ook heb ik hem een aantal websites opgegeven waarmee hij eenvoudig een app kan maken. Ik ben benieuwd wat er uit gaat komen.

3D workshop VU

Afgelopen donderdag gaf ik een 3D printen workshop. Dit was de herhaling van de les in november die helemaal mis ging omdat er toen geen internet was. Nu was ik erg vroeg aanwezig en gelukkig werkte alles dit keer wel. Er kwamen 10 personen van de vorige keer en een stuk of 3 nieuw. Na de presentatie, heb ik de printer nog een keer uitgelegd. En toen ging iedereen aan de slag met de verschillende tools die ik allemaal op een pinterest had gezet. Er waren lekker veel vragen en mensen hebben ook wat kunnen uitprinten. De meeste bleven hangen tot half 10. Dat viel me 100% mee. Ik had gedacht omdat ze de vorige keer ook al waren geweest dat ze eerder zouden afhaken. Maar ze vonden het veel te leuk.

IPad prikbord

Voor het iPad project op de Mariendael moeten we lekker veel bloggen en communiceren met de school wat we aan het doen zijn. Omdat we bloggen in office 365 omgeving (en daar zitten nog niet alle docenten in) heb ik ook een fysiek prikbord gemaakt. Leuk om te zien dat er regelmatig allerlei mensen voor het prikbord staan om te kijken naar de foto's of andere dingen en tips die er op staan. Ik heb deze week de tips maar weer eens aangepast.

woensdag 14 januari 2015

Cover CodeKlas

Deze week was ik in het ontdek lab van Probas21. Daar was een groep 6/7 die heel de ochtend aan de slag ging met allerlei dingen ontdekken en maken. Ik was door ook om iets met scribbling te doen en we hadden ook een fotograag uitgenodigd die heeft heel veel foto's gemaakt die we allemaal kunnen gebruiken voor het boek. Hopelijk zit er ook een mooie cover foto bij.

CodeUur

Vorige week zag ik op twitter opeens de stichting CodeUur voorbijkomen. Ik maar direct op hun website kijken. Het ziet er mooi uit. Lekker overzichtelijk. Via twitter even contact met ze gezocht en na een aangenaam gesprek hebben we een datum geprikt om te kijken hoever we dingen samen kunnen doen of we elkaar kunnen aavullen.

FabLab de Populier

Ik was al een tijdje van plan om te gaan kijken bij het fablab van de Populier in Den Haag.  Afgelopen vrijdag werden de docenten die daar les geven (Arjan en Per-Ivar)  geïnterviewd door Carla Desain voor mijn nieuwe boek CodeKlas. Ik kon het zo dus mooi combineren. Op naar Den Haag. Een prachtige oude school en na een lange wandeling door de catacomben kwam ik aan op de zolder waar een stuk of drie open lokalen waren. Met in het midden een ruimte voor de docenten vol met spullen en materialen. 

Er liepen al heel wat pubers rond en ik zag een stapel eten staan. Broodjes, worstjes, pizza’s, m&m’s en nog veel meer lekkers. Het lekkers wat ik had meegenomen viel in het niet bij deze grote hoeveelheid eten. Maar wel slim want rond etenstijd zorgen dat pubers happy blijven, is eten een absolute must.

Per-Ivar begon de bijeenkomst met een rondje hoe iedereen zich voelde en welk project ze die avond gingen doen.  Iedereen had al plannen gemaakt, maar ik zag al snel (toen ze eenmaal bezig waren) dat er kleine groepjes ontstonden die elkaar aan het helpen waren en zo nu en dan liepen ze langs de tafel met eten om wat in hun monden te stoppen.

Ik deed zelf ook een rondje en ik zag een houten hand met scharnieren waar iemand mee bezig was om hem aan te sturen via een computer. Twee meiden waren bezig om een bank te maken voor hun kat, waar ze zich ook in kon verstoppen. Ik zag ook een schaakbord en iemand was bezig om met sateprikkers en lange brug te maken en er werden tekeningen geprint met de water color printer.  Per-Ivar en Arjan liepen zelf ook rond (met nog twee collega's) en hielpen hier en daar, Maar ze waren zelf ook bezig met dingen uitproberen. 

Mijn vingers jeukten en toen ik de laser cutter zag, dat wilde ik ook uitproberen. En een half uurtje later haalde ik mijn eerste maaksel tevoorschijn. Ik was ape-trots. Toen op naar de water color printer en daar ook heb ik een mooie tekening gemaakt met heel veel kleurtjes.

Aan het eind van bijeenkomst werd er weer een rondje gedaan. Wat heb je gedaan? Het antwoord was vaak: “oo een beetje geklooid” Maar wat heb je dan geklooid en wat heb je er van geleerd? Sommige leerlingen tekenden op een deur hoever ze waren met hun project. En toen was er een grote schoonmaak. En die enorme berg met eten? Die was zo goed als op.

Eens in de maand hebben ze een plakken en knippen bijeenkomst voor docenten of andere belangstellende. Ik hoop dat ik nog eens terug mag komen. 

Mijn textiel hart gaat harder kloppen bij het zien van zoveel creativiteit. Ik voel dat alles samen komt. Het creative, het programmeren, het maken, het altijd nieuwe dingen willen uitproberen. Wat een feest. Ik zie ook hoe belangrijk het is dat leerlingen zelf leren frobelen, ontdekken, nieuwsgierig worden naar techniek die er achter zit. 

Multitasken

In een van mijn mediawijsheid lessen in een brugklas hebben we het vorige week gehad over multitasken. Wat is multitasken, kun je dat wel. Wie kan het wel. Ja je kunt wel ademhalen, denken etc. Maar dan de link naar fietsen en whatsappen. We bekijken dan een aantal filmpjes en we doen uiteindelijk een kleine test waarin ze twee keer twee regels moeten schrijven. De eerste keer schrijven ze steeds omstebeurt een letter en cijfer boven en onder aan het papiertje. De tweede keer schrijven ze alles in een keer achter elkaar. Ze moeten de twee tijden noteren die ik ze zeg via mijn stopwatch. De verschillen zijn enorm groot.

Online imago

Vorige week heb ik een les gegeven in de brugklas over hun online imago. De leerlingen zoeken dan naar zichzelf. Maar ze gaan ook andere mensen opzoeken. Wat vindt je goed en wat niet. Waarom is het belangrijk dat je je zelf regelmatig googled. Aan het eind van de les moeten ze een meme maken van zichzelf over zichzelf op het internet/computer. Dit is voor sommige leeringen wel erg abstract maar uiteindelijk komen ze er wel uit.

Bijna CodeKlas

Gisteren zat ik druk te werken aan het nieuwe boek CodeKlas. En het was mooi te zien dat er 88% van alle stukken binnen zijn. Dus we zijn er bijna. Er moeten nog 5 stukken binnen komen. Dus ik heb maar weer eens gemaild naar deze personen. En toen nog geen 2 uur later waren er weer twee binnen. Het is nu echt wachten op de aller en allerlaatste stukken. En dan moeten de interviews en de tussen stukken nog afgemaakt worden. Maar we komen nu op stoom.

dinsdag 13 januari 2015

Moovly iPad Project

Hier is de moovly van het iPad project Mariendael.

Rozet

Afgelopen maandag hadden we een bijeenkomst in de Rozet hier in Arnhem waarin alle scholen hun iPad project moesten presenteren. Na een keynote waren er steeds vier scholen in drie rondes aan de beurt. Wij zaten in de eerst ronde. Ik had een moovly gemaakt waarin het project mooi werd omschreven. Ook hadden we nog een poster gemaakt waarop ook alle teksten goed zichtbaar waren van ons project. Bij ons project was veel belangstelling hoe wij alle dingen nu doen. Dat was leuk om te zien. Maar ook heb k van de andere scholen ook veel geleerd. We delen alles in een yammer. Ik hoop dat deze positieve vibe er ook in blijft.

vrijdag 9 januari 2015

AirDrop

Tijdens een van de lessen met de iPad hebben we gewerkt met AirDrop. Hiermee kun je eenvoudig iets naar een leerling sturen. En deze leering kan ook iets naar je terug sturen. Zo kunnen ze een opdracht inleveren. Als docent zie je heel snel welke iPad's er bij je in de buurt zijn. Het werkt eenvoudig en snel. Dat moeten we hebben.

dinsdag 6 januari 2015

iPad start

Aan het eind van de studiedag op 5 januari kwam de iPad pilot groep nog bij elkaar. Ik had een answergarden voor ze gemaakt waarin ze konden zetten wat hun ervaringen waren zo met de eerste twee weken werken met de iPad. Het was een mengelmoes van positief en negatieve dingen. Hierna heb ik TPACK uitgelegd en hebben daarmee een korte oefening gedaan. Ook heb ik laten zien waarom we de app's volgens de taxonomie van Bloom hebben ingedeeld. En natuurlijk waren er ook praktische zaken. En we waren blij dat een van de docenten de volgende dag al aan de slag wilde gaan met een iPad les. Ze moeten er tenslotte wel vijf geven.

Studiedag

Op de eerste schooldag van het jaar 2015 hadden wij direct een studiedag. We hadden een mooie keynote en toen waren er verschillende workshops. Ik mocht ook een workshop geven over ict tools. Ik had er 10 voorbereid en deze hebben we allemaal kort besproken. Met het idee dat je dat zelf eens een keer gaat uitproberen. Dus we gingen niet lang in op de techniek. Maar wat doe je en wat is het. Deze workshop mocht ik 3 keer herhalen en ik had steeds een volle groep.

zondag 4 januari 2015

10 Tools voor in je klas

Dit is de Thinglink van 10 Tools voor in je klas zodat je alles thuis ook kunt uitproberen. Deze heb ik gemaakt voor de workshop 10 ICT tools voor studiedag voor VSO Mariendael op 5 januari 2015. Hier is de Scoop.it met al mijn ABC Tools. Je kunt zoeken op categorie of onderwerp of doelgroep en je krijgt lijstjes met apps, software of website's.


























 Via deze link kom je op het wiel terecht. 

 

zaterdag 3 januari 2015

Curacao

Begin januari ben ik naar Utrecht gereden met een auto vol met InternetMemorie spellen om deze af te zetten in Utrecht bij mijn contact persoon van het curacao project. Zij gaat deze alvast via een boot sturen. Zodat ik die daar kan uitdelen. Leuk om haar ook weer even te zien en te praten over de dingen die ik daar ga doen.

Onderwijs momenten

Vlak voor de kerstvakantie kwam er een vraag voorbij van Karin Winters of er mensen die hun onderwijsmoment van 2014 wilden beschrijven. Nu ik dacht direct aan het leuke project van de pianotrap met de makey makey wat ik heb gedaan met de leerlingen. Dus dat moment heb ik beschreven. En op de website onderwijsmomenten staan nu zon 40 verhalen van docenten en mijn onderwijsmoment staat er mooi tussen. Mooi hoe zoiest in zon korte tijd kan ontstaan. Alle momenten zijn in een pdf gezet.

donderdag 1 januari 2015

Het jaar 2014

Het jaar 2014 zit er weer op. Ik heb in totaal 192 projecten gedaan. Dat zijn er iets minder dan vorige jaar (202). Ik heb een updat gedaan van codekinderen. Een enorme start gemaakt met het boek CodeKlas wat in 2015 op de markt zou verschijnen. De leerlijn mediawijsheid is klaar. En op de school waar ik werk zijn intussen 20 iPad's uitgedeeld onder docenten en zijn er nog 20 die in de klassen ingezet kunnen worden. Ik ben weer in Londen en Brussel geweest. 
Ik heb weer ruim 30.000 kilometer gereden. En ik was nog al van plan om minder van huis te zijn. Ik heb wel meer projecten gedaan waar ik huis kon schrijven. Ook gingen er natuurlijk een aantal dingen helemaal mis en niet goed. Maar ja, daar kan ik weer van leren. Op naar 2015. Waarin ik me nog meer ga richten op programmeren, de maker movement en ik ga zelfs les geven in curacao. We zien wel waar het met brengt. Ik volg gewoon mijn hart