maandag 10 november 2014

Safer Internet Forum (10 dingen)

Vorige week was ik in Brussel voor het Safer Internet Forum. Ik ga ieder jaar en dit jaar was het youthpanel zat. We waren dus al op dinsdag in brussel in een prachtig hotel. Daar had zij eerst twee dagen workshops om na te denken over een veilig internet met zo’n 30 jongeren uit heel europa. Wij als ouders/docenten hadden apart van de jongeren ook bijeenkomsten om te kijken naar de verschillen en overeenkomsten. Met input van 21 landen is het wel bijzonder te zien hoe verschillend landen omgaan met de vraag hoe maak je een veilige internet. Wij werden behoorlijk bezig  gehouden, even een boekje lezen of winkelen zat er niet in. Je zag ook al snel vriendschappen ontstaan. Whatsapp en facebook is nu ze thuis is haar grootste vriend om nog met elkaar in contact te zijn. Door het samen slapen, eten, workshops en de bijzonder sfeer in dit prachtige hotel is het een ervaring die ze nooit meer vergeet. Ik ben ook leuke mensen tegen gekomen en weet ik zeker dat ik mensen later nog eens ga opzoeken. De eerste afspraken staan al.

Hier onder de 10 dingen die ik mee neem vanuit congres.


1.       Youth Manifesto
Op dit moment gaat er een Youth Manifesto rond pubers kunnen hierop stemmen. Wat zij belangrijk vinden. De jongeren kunnen via deze link  stemmen tot 21 november. En ze willen het aanbieden op Safer Internet Day 2015. Het zet jongeren wel degelijk aan tot nadenken wat vindt ik belangrijk. http://www.youthmanifesto.eu/youth-manifesto-proposals

2.       Technology
In de eerste forum sessie over een veilig internet zat Jacqueline Beauchere. Zij is een CEO van Microsoft. Zij nam een gematigde houding aan. En ze zei een trap lopen, leren zwemmen, fietsen het is allemaal gevaarlijk. Maar je moet het wel leren. De technologie is er en die stopt niet. Ze was erg gecharmeerd van het woord technology. Hierin zit het woord know. (het weten/leren). We moeten opvoeder meer handvaten geven zodat ze kinderen kunnen leren hoe ze het moeten het gebruiken

3.       Film van In Real Life
Beeban Kidron  gaf een presentatie over haar film In Real Life. http://inreallifefilm.com/   Waarbij
ze jongeren heeft gevolgd. Deze film gaf nog al wat commotie in Engeland in negatieve zin. Maar in de zaal had bijna niemand de film gezien. En ik vroeg aan de engelse docenten die ook mee waren in het ouder forum. Ken jij hem? Heb jij er iets mee gedaan op school? Maar zij heeft een organisatie opgezet iRight waarin ze jongeren waarschuwt voor de gevaren van internet. Ik was niet erg onder de indruk van haar. Vooral ook omdat een van de vragen uit de zaal was. Jij vindt privacy zo belangrijk. Maar jij schent met je film alle regels van de privacy. Die twee dingen kan ik niet rijmen.  Ik heb al geprobeerd om de film te downloaden/bestellen maar buiten de UK mag hij niet getoond worden.

4.       Your Onine Choices
In het forum mbt advertisement. En hoe maken we het internet betaalbaar. Was ook Adblock aanwezig. Hij vertelde mij nog een tip die ik niet wist. Je hebt en site. http://www.youronlinechoices.com/nl/  waarin je kunt zien hoe je advertenties rond behaverial tartgeting kunt aanpassen en zelfs kunt uitzetten. Ik zal zelfs een kijken of het echt werkt.

5.       Positief Content
Het nieuwe boek van Remco Positive Content werd aan het eind van een forum uitgereikt door http://mijnkindonline.nl/publicaties/boeken/new-book-positive-digital-content-for-kids
Sonja Livingstone. Het boek zat ook in alle tassen van de forum bezoekers.

6.       Be Balance
Het buzzword van het forum vond ik wel je moet een Bee Balanced. Een balans zoeken tussen negatief en positief en daar tussen laveren. Tja dat is toch opvoeden. Safer Internet Luxembourg heeft dit in een campagne gevoerd.

7.       Online Checklist
In het jongeren forum kwam de online checklist voorbij van Childnet. http://www.childnet.com/ufiles/Online%20Reputation%20Checklist.pdf . Ik was wel gecharmeerd van deze checklist. Ik zou deze wel willen vertalen naar het nederlands. Ik ga dat zeker doen en gebruiken in mijn lessen.

8.       Reclame film
Een terug kerend thema was ook steeds hoe kunnen kinderen reclame herkennen. Reclame in games/apps. Maar ook slimme marketing trucs met coca cola flesjes met je naam er op. Wat je natuurlijk gaat delen op sociale media zodat je zonder dat je het weet reclame maakt.
Er was een leuk filmpje voor pubers om te gebruiken in de les. https://www.youtube.com/watch?v=iRDy-2JkBtc. De website mediasmart in de uk geeft nog meer tips om te doen met leerlingen.

9.       Coding yes i can
Ik was natuurlijk blij met het forum rond coding. Moet en kinderen nu echt leren programmeren.
Een van de forum leden wist het goed te verwoorden. Je moet de kinderen tools geven waarmee ze kunnen programmeren, maar ook filmpjes maken. Niet alleen focussen op coding. Maar ze handvaten geven.

10.   Positieve vipe
Na 4 dagen in brussel was er een enorme positieve vipe. Zet jongeren bij elkaar die geen enkel commercieel belang hebben en ze gaan netwerken, met elkaar verzinnen hoe je een veilige leuke omgeving kunt creĆ«ren. En ik stond verbaasd hoe snel mijn dochter opeen over dingen nadacht, waar ze vorige week nog niet van gehoord had. Zo snel leren ze dus. Hoe wel landen nog steeds uit elkaar liggen mbt gebruik van internet en hoe er mee om te gaan. Jongeren zitten gewoon op facebook/snapchat/instagram en gebruiken en delen. De jongeren hadden op zaterdag al hun foto’s gedeeld op facebook. Ik krijg nog steeds mailtjes met foto’s. Volgend jaar zeker weer. Met of zonder dochter. 




Geen opmerkingen:

Een reactie posten