donderdag 31 oktober 2013

woensdag 30 oktober 2013

86 Creative App's

Mijn Kind Online heeft weer een nieuwe folder gemaakt met 86 creative app's. "Welke apps en websites stimuleren digitale creativiteit bij kinderen? Hoe worden probleemoplossend vermogen en logisch denken geoefend en verbeterd? De nieuwe brochure 86 creatieve apps en sites van Mijn Kind Online en Kennisnet bespreekt de origineelste en meest uitdagende apps en sites voor leerlingen van 7 tot 12 jaar. "
Je kunt de folder hier downloaden.

dinsdag 22 oktober 2013

Time Capsule

Ik stuitte vandaag op een initiatief van een tijdscapsule. Hierin kun je jouw wens posten mbt sociale media. "So what do you think about the Sociale Media. Please share your thougts en wishes". "This social media time capsule is an experiment of the Social Embassy We love to connect people and brands via relevant conversations. In three years the capsule will be opened again. If Twitter then still exists, we’ll tweet back your thought." Hier kun je je eigen wens posten. 

Windows 8.1

Ik heb gisteren toch maar mijn pc's geupgrade naar windows 8.1 versie (met startknop). Er waren wat wisselende reacties over deze nieuwe versie. Maar ik dacht laat ik het maar doen. Mijn windows 8 versie is nu bijna een jaar oud. Daar zitten vast verbeteringen in. Hij heeft er wel ruim 2 uur overgedaan. Downloaden, installeren en hierna een aantal maal opstarten. Maar hij draait nu in 8.1. Ik zie weinig verschil. De icoontjes wat strakker en ook de startknop. Maar nog steeds ga ik steeds naar windows 7 om echt iets te doen. De windows 8 app's zijn nog niet voldoende om alles in windows 8 te kunnen doen.

Krant in de klas

We hebben voor de vakantie een aantal lessen gegeven op een school in Apeldoorn. Een van de lessen was een krant maken met de website krantenmaken.nl. De stichting had dit ook gezien en die hebben gevraagd of ze ons lesmateriaal mochten gebruiken. Nu dat mocht natuurlijk wel. Ze hebben er een leuk berichtje aangewijd in hun nieuwsbrief en website.

Safer Internet Forum 2013 - Brussel



Vorige week was ik twee dagen in Brussel op het Safer Internet Forum. Hier komen mensen ( ruim 500) uit heel Europa bij elkaar van organisaties die allemaal bezig zijn met veilig internet. Het leuke is dat er ook zo'n 50 jongeren zijn (met hun ouders) mee discussieren. Er waren een aantal sprekers, maar veel forum tafels en stellingen op de tafel waarover per tafel een gezamenlijk standpunt moest worden bereikt en hierna werd er gestemd met stemkasjes. Wat mij opviel was dat er dit jaar heel veel mensen waren uit oost europa en weinig uit west-europa. Je merkt wel dat wij veel verder zijn. En veel meer stappen hebben genomen. Er was een vraag aan het publiek. Op welke leeftijd moeten kinderen voor het eerst online gaan. De meerderheid van de zaal was 8 jaar. Dat kinderen via hun iPad al online zijn, dat werd niet mee genomen. De sprekers werden voorgesteld dmv een handje. Ik heb zelf ook zo'n handje gemaakt met vijf punten wat ik heb meegenomen van het congres. De input van de jongeren op zo'n congres is erg leuk en inspirerend. Hoewel ik de eerste dag wel dacht, waarom ben ik hier. Ik heb hier niets te zoeken, raakte ik de tweede dag wel meer gemotiveerd en geinspireerd. Zo kwam er een idee dat alle kinderen op hun leeftijd een game moeten spelen, en afhankelijk van deze uitkomst krijgen ze meer rechten online. De privacy komt natuurlijk steeds terug. En dat de voorwaarden veel eenvoudiger moeten zijn op 1A4 in leesbare tekst. Ook heb ik natuurlijk leuke gadgets meegenomen maar vooral inspiratie en ook volgend jaar (en dan neem ik mijn dochter mee, zij zou dit ook erg leuk vinden om mee te praten over een veilig internet).

1. The right to be forgotten.
2. Don't be stupid, be creative. (Arthur Medniss)
3. If you are not paying for it, you are the product. (John Carr)
4. Bee balanced online
5. If you want to change it, learn the code. (Linda Liukus)

Omdat de wifi van het congres hotel deze hoeveelheid mensen duidelijk niet aankon, was het erg veilig (geen internet).


Tactilize Poster van #sif2013

Je kunt met Tactilize een soort online poster maken. Met linkjes naar plaatjes en filmpjes. Het is een soor glogster maar dan nog makkelijker. Ik heb de bevindingen van mijn congres vorige week een Brussel in een handje gezet.

Designed on Tactilize (view online)

zaterdag 19 oktober 2013

Unplug

Dit leuke boekje is geschreven door de zus van Mark Zuckerberg. Om juist niet online te gaan.

Leraar24 film over de Edcamp

Een leuke compilatie van de edcamp gemaakt door leraar24.

dinsdag 15 oktober 2013

Prezi Workshop

Voor de Prezi Workshop morgen op een school in Zoetermeer heb ik even een filmpje opgezocht waarmee je mooi kunt uitleggen hoe prezi werkt.

NTR

Gisteren was ik onverwachts bij de NTR in Hilversum. Zijn gaat 10 lessen maken voor "margriet lezers" over internet en sociale media. En ze hadden een expert. Maar die is plotseling afgehaakt. Nu was bij mij (via mko) de vraag gekomen of ik dit wilde doen. Nu praten kan altijd natuurlijk. Dus daar zat ik opeens. Ze hebben 10 leuke onderwerpen en ieder onderwerp mag maar 2 minuten duren. Volgende week willen ze gaan draaien. Maar ze hebben nog met twee mensen gesprekken. Dus ik ben benieuwd. Ik denk niet dat ze voor mij gaan kiezen. Want ik stond na een uur al weer buiten. Afwachten maar.

Games Workshop

Afgelopen zaterdag was ik weer in de OBA in amsterdam. Daar mocht ik een workshop geven Games maken uit de serie codekinderen. Alle laptops stonden klaar. En al snel kwamen de kinderen (met hun ouders) ook enthousiast binnen. Na een half uurtje moest ik wel even de boel splitsen omdat niet alle pc's soepel op het internet gingen. Maar daar ben ik toen gamemaker mee gaan doen. Dat ging ook goed. De kinderen bleven maar vragen stellen. En zo leuk te zien dat de ouders er ook zo enthousiast bij bleven.

TEDxAmsterdam Education

Ik mocht afgelopen donderdag aanwezig zijn bij de TEDx in Amsterdam. Je mag alleen in de zaal zitten op uitnodiging dus ik voelde me vereerd toen ik de mail kreeg dat ik mocht komen. De sfeer was bijzonder dit komt mede ook door de prachtige locatie (congres gebouw) waarin het evenement plaats vond. De lezingen waren steeds in blokjes van 4/5 sprekers. In het eerste blok was bijvoorbeeld Anton Philips en Pedro de Bruckere. Het tweede gedeelte begon met de lezing van Brené Brown over haar lezing over kwetsbaarheid die ze heeft gehouden, en wat dat met haar deed. Ik had hem al eens gezien, maar nog steeds maakte hij indruk. In het tweede blok was ik vooral onder de indruk van Willem Jan Renger over games in het onderwijs en hoe je iets kunt gamificeren. Hij had een ontzettend enthousiast verhaal. Tijdens de lunch werden er mooie zwarte doosjes uitgedeeld waar een lunch in zat voor twee personen. En je moest dit opeten met iemand anders. Wat een leuk systeem. In het derde blok werd ik geraakt door Charlotte Visch die zich op een gegeven moment verklede in superman. Tussen de blokjes door werden er regelmatig lezingen getoond van andere TED bijeenkomsten. Er werd een lezing getoond van Beau Lotto en Amy O'Toole. Hij heeft met kinderen wetenschappelijk onderzoek gedaan en dit is uiteindelijk gepubliceerd. En in het laatste blok een bijzonder verhaal van Jacqueline Boerefijn waarin ze vertelde over lesseningeluk. We kunnen de leerlingen wel steeds vertellen over wat ze niet moeten doen. Maar we moeten ze eigenlijk lessen in geluk geven. Ze heeft hier een stichting voor opgezet. http://www.lesseningeluk.nl/ Hierna was het borreltijd en kwamen we nog meer leuke mensen tegen. Man man wat een dag. Vol inspiratie energie ging ik weer naar huis. Als de lezingen online staan bij de TED dan zal ik ze hier wel linken.
Hier staan de links naar alle blokken met sprekers. http://www.dutchcowboys.nl/reports/30077
En hier is het linkje naar alle leuke foto's. http://www.flickr.com/photos/105749496@N07/

Codekinderen

Op woensdag 9 oktober was het dan zover. Het congres Codekinderen in de OBA in amsterdam. We waren al vroeg op de lokatie om alle tasjes te vullen en alles wat komt kijken bij het organiseren van zo'n congres. Het was nog even hard werken om alles op orde te krijgen. Maar rond 13.00 stond alles klaar en konden de sprekers beginnen. De vier sprekers mochten ongeveer een half uur. Ik zelf had ook een presentatie voorbereid. Deze kunt u hier terug lezen. En de mensen in de zaal hadden veel vragen. Toen gingen de deelnemers aan het congres de praktijk ruimte in en konden ze het zelf ervargen. Hier kwamen heel veel vragen en ik liep heen en weer tussen de vier enorme tafels waar op iedere tafel de vier tools stonden uitgestald. Ik hoorde alleen maar enthousiaste verhalen en we kregen veel vragen over hoe doe ik dit nu op school. Uitgeteld was ik aan het eind van de middag. Maar wel een heel goed gevoel.

Edcamp

Op zaterdag 5 oktober (de dag van de leraar) ging ik samen met @RJoch naar IJsselstein. Daar was een edcamp ingericht. Ik had van het initiatief gehoord via twitter en wilde er natuurlijk direct bij zijn. Ik hou van delen van leuke bijzonder projecten met elkaar. We liepen om 9.30 al binnen en er waren al meer docenten. Er hingen enorme lijsten op waarop je kon inschrijven als je een workshop wilde geven. En je kon ook je stickertje opplakken als je ergens bij aanwezig wilde zijn. Ik zag al veel bekende gezichten en onder het genot van een lekker taartje konden we bijkletsen. In de ochtend heb ik een drie tal sessies gevolgd en toen heb ik mijn spullen gepakt want ik wilde na de lunch de docenten zelf aan de slag zetten met al het materiaal van codekinderen. Het koste wel wat tijd om alles neer te zetten. En ik heb lekker maar heel kort verteld en ze aan de slag laten gaan. Wat was dat leuk en wat een enthousiaste reacties kwamen er los zeg. De mensen liepen zelf rond om alles uit te proberen. En maar vragen en vragen. Wij liepen lekker een beetje uit. Aan het eind van de dag moesten wij nog even het lokaal opruimen en in de aula zaten nog veel docenten na te praten. En dat op een vrije zaterdag. Wat een energie en enthousiasme. Vol nieuwe ideeën reden wij weer richting Arnhem. Wat geeft delen met elkaar toch veel energie. En dat op een vrije zaterdag. Ik hou van zo'n guerrilla conferentie, wat niets kost en is gericht op praktisch delen zonder verkoop praatjes. Hopelijk snel weer zo'n mooie edcamp.

Mediawijsheid Brugklassen

Sinds begin dit schooljaar geef ik in de brugklassen een serie van 7/8 lessen Mediawijsheid. Ik heb voor deze lessen een Pinterest gemaakt met alle lessen makkelijk toegankelijk voor de leerlingen. Langzaam maar zeker vullen de pinterest borden zich. We hebben vorige jaar 20 lessen verzonnen en bij deze lessen ook alle mediawijsheid competenties van Kennisnet hier bij genoemd. Je kunt de pinterest borden hier vinden. 

maandag 14 oktober 2013

Sociaal met Media

Ik was vorige week op de Nehalennia School in Middelburg. We gaan daar met Mijn Kind Online een Sociaal met Media project doen met twee kunst en cultuur klassen. De leerlingen en de docenten zijn al erg heel enthousiast aan de gang gegaan en ze hebben al een goed doen. (stichting Lentekind) en ze willen een dinnershow organiseren met eten en entertainment. Ik was aangenaam verrast dat ze al zo ver waren en dat ze al zoveel ideeen hebben. Na de vakantie ga ik daar een les geven hoe ze de sociale media kunnen inzetten voor hun goede doel.

Animaties maken

Een van de leerlingen van de tweede klas op de Mariendael heeft een mooie animatie gemaakt. Hij heeft dit in één les gemaakt. De leerlingen hebben gestemd en ze hebben zijn animatie uitgekozen om op de facebook van school te zetten.

DomoNation.com: happy by MSN een


Like it? Create your own at DomoNation.com. It's free and fun!

Ouderavond MKO

Vorige week had ik een ouderavond in Domburg. Ik moest die middag toch in de buurt zijn, dus dat kwam mooi uit. Ik had mijn presentatie in Google Presentatie gemaakt. Hiermeer wilde ik een keertje experimenteren. Hij staat direct online. En je kunt hem eventueel ook exporteren naar Powerpoint. Het ging heel soepel. Het lijkt erg op powerpoint. Dus de stap is heel klein. Er waren zo'n 50 ouders en er was lekker veel dicussie. Voor dat de ouderavond begon, had ik wat tijd over. Dus ik heb lekker op het strand wat gezeten en gegeten. Zo slecht is het leven van een ZZP-er niet.

Open Universiteit

Ik heb vorige week een masterclass cyberpesten gevolgd aan de Open Universiteit. Ik kreeg op donderdag een lijst binnen net vragen en er onstond een online discussie. De mensen die meededen kwamen uit verschillende achtergronden. Op vrijdagmiddag was er vraaggesprek van ongeveer een uur. Wat je via livestream kon volgen. Ook daar ging de discussie door. Ik heb niet echt veel nieuwe dingen geleerd. Alleen dat het als altijd heel erg leeft en dat dan altijd de negatieve kant hiervan gezocht wordt.

Sire filmpjes

Ik heb met brugklas leerlingen "sire" filmpjes gemaakt over sociale media. De leerlingen moesten eerst een script schrijven en tekenen. En de tweede les gingen ze aan de slag om het echt op te nemen. Ik had hiervoor de iPad's meegenomen. Ze hadden wat hulp nodig om te starten, maar toen ze eenmaal bezig waren ging het harstikke goed. Na afloop nog even wat editen en de filmpjes waren klaar. En trots dat ze (en ik) er op waren.

Sleutelhangers

Afgelopen week ben ik hard bezig geweest met de laatste voorbereidingen van de lessen op de website Codekinderen. Met deze website leren kinderen alvanaf 6 jaar programmeren. Voor de oplevering van de site moesten er nog wat extra dingen gemaakt worden. Dit hebben we gedaan. En ik heb ook sleutelhangers laten maken voor het congres. Deze sleutelhangers gaan we uitdelen aan de congres gangers, maar ook aan de kinderen die naar workshops komen.

App's maken

Met mijn leerlingen in het speciaal onderwijs ben ik de afgelopen drie weken bezig geweest met het maken van een app. Er zijn hiervoor vreschillende website's waar je dit kunt doen. De leerlingen heb ik vrij gelaten welke site ze wilden gebruiken. Ik merkte dat de leerlingen die aan de slag ging met AppMachine Het was heel grappig te zien dat een van de meisjes in no time een app had van One Direction met linken naar haar website etc. De jongens (en ik ook) waren stinkend jalours. Via deze link kunnen jullie alle website vinden waarmee je apps kunt maken.

Makey Makey

Ik heb vorige week samen met Roeline Jochemsen (@RJoch) weer eens naar de makey makey gekeken. Wat is dat een ontzettend leuke tools om met leerlingen aan de slag te gaan. Het was weer even puzzelen maar toen lukte het met scratchonline. En de bananen mochtend niet verschroppeld zijn. Zij was blij dat hij het ook deed aan haar samsung tablet in windows8. We besloten direct dat we het ook gaan laten zien op @edcamp van een paar dagen later.

Sociale media en schoolveiligheid

De brochure die is gemaakt over Schoolveiligheid staat online en is te downloaden.

" Pingen, whappen, tweeten, taggen en liken…Voor jongeren zijn sociale media een vanzelfsprekend deel van hun leven. Snel contact staat voorop. Zonder al te veel toezicht van ouders, docenten, moderator en/of politie staan ze direct in verbinding met vrienden, ‘vrienden van vrienden’ en onbekenden. Dat biedt veel mogelijkheden om te leren, om de wereld en hun eigen ik te ontdekken. Maar grenzen zijn niet altijd duidelijk en jongeren verleggen deze ook nog eens graag. Groepsdruk, intimidatie, agressie, pesten en bedreiging vinden òòk online plaats. Vaak buiten het gezichtsveld van ouders en docenten, maar met een enorme impact wanneer het escaleert, aldus de politie in haar uitgebreide brochure 'Pingen, whappen, tweeten, taggen en liken. Sociale media en schoolveiligheid'. De politie wordt geconfronteerd met online strafbare feiten en zet in op het reduceren van online slachtofferschap en het verhogen van de pakkans van daders. De politie vindt de online veiligheid een gezamenlijke verantwoordelijkheid van onder meer scholen, ouders en politie. Samen optrekken heeft volgens de politie zin. De brochure is zeer informatief en gaat onder meer in op de belevingswereld van jongeren, de risico's van en grensoverschrijdend gedrag op sociale media. Daarbij wordt uitleg gegeven aan wat ook strafbaar gedrag is en geeft tips hoe scholen beleid kunnen ontwikkelen en implementeren. Dat draagt bij aan preventie en signalering. Kortom: een mooie en bruikbare brochure voor scholen."

vrijdag 11 oktober 2013

Docu over jongens in het onderwijs

Indrukwekkende documentaire over waarom sommige jongens uitvallen in het onderwijs. Door de druk van de cito, druk van regels, al die taligheid om hen heen. Een oplossing geeft hij niet, maar wel meer begrip voor die jongens die zo snel een label krijgen.
http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1373349#

woensdag 2 oktober 2013

Ouderavond

Vorige week had ik weer een ouderavond op een school in Amsterdam. Ik had deze keer mijn presentatie in Presentain gemaakt. Een nieuwe tool die ik aan het testen ben. De opkomst van de ouders was minimaal. De school had wel hun best gedaan. In de hal beneden hingen allemaal eigen gemaakt posters. En ook hadden ze een ander mko project gedaan. (internet 2025). Ik moest er weer even inkomen. Maar de ouders die er waren hadden veel leuke vragen. Dus de avond vloog voorbij. En toen was het weer veel te laat.

Pilot Codekinderen

Vorige week had ik een pilot van codekinderen op een iPad school in Heenvliet. Ik was een week eerder al geweest voor overleg. Maar gelopen vrijdag was het dan zover. Alles heb ik klaar gezet. En alles werkte. Niet altijd op de iPad. Maar gelukkig had ik extra spullen meegenomen. De leeringen waren razend enthousiast. En gingen aan de slag. Ik merkte alleen dat deze leerlingen CodeHS best lastig vonden. Maar de andere tools gingen wel heel erg goed. Ik merkte natuurlijk nog wel kleine dingen die anders moeten. Beter of waar ik niet aan heb gedacht. Grappig te zien dat de leerlingen van hun game/animatie een filmpje maakte met hun iPad om dit aan het eind van de les te laten zien aan de andere kinderen.

Presentain

Ik ben de afgelopen week aan de slag gegaan met Presentain. Dit is een webite waar je een presentatie kunt maken. Deze presentatie kun je bedienen met je telefoon. En mensen in de zaal kunnen je presentatie ok volgend via hun eigen phone/tablet of internet. Ik moest wel even zoeken en uitvogelen hoe het werkte. En niet alles werkte vlekkeloos. Maar ik kreeg snel goede hulp van de makers van de website. En na een tijdje had ik het door. Dus nu durf ik het wel aan voor het congres programmeren met kinderen begin oktober.

Tools 2E

Ik had de afgelopen weken 2E op de Mariendael. Daar ben ik bezig geweest met verschillende tools. Ik heb dat gezet in een Symbaloo. Zodat ze er altijd bij kunnen. Iedere week hebben ze een tool gebruikt en het resultaat hebben ze in een Padlet gezet. Je zag na 2 lessen dat ze dit vanzelf al gingen doen. De eerste les hebben we een filmpje gemaakt, de tweede les een animatie, de derde les een prikbord en de laatste les zijn we bezig geweest met foto''s bewerken. Ik heb nog met ze gestemd. En ze vonden het werken met de foto's het leukste om te doen. 



Don Bosco

Ik was vorige week in Hoog Soeren. In een retraite/conferentie oord. Daar waren jongeren werkers van de Dosco stichting voor een aantal dagen retraite en bezinning. Zij wilden graag een verhaal over sociale media en daarna met iets praktich aan de slag. Dus ik had mijn iPad's meegenomen en ze hebben Sire filmpjes gemaakt over sociale media. De resultaten zijn prachtig. En ze stonden vooral zelf ook verbaasd hoe soepel dat dit allemaal ging. Helemaal blij ging ik in de middag weer naar huis.

Microsoft Partners in Learning

Ik heb de afgelopen maand twee projecten ingeleverd bij Microsoft Partners in Learning. Dit is een netwerk van docenten die bezig zijn met leuke innovatieve projecten. Ik kreeg al snel een vraag of ik het project Codekinderen meer zou willen toelichten. Dus dat heb ik gedaan. Ik heb de 21st. century learning skills extra toegevoegd. Ik ben benieuwd. Een van deze projecten wordt er uit gehaald voor een soort wedstrijd met een finale in Barcelona. Nu daar wil ik wel naar toe.

Orion College

Vorige week was ik op het Orion College. Daar begonnen we een project Sociaal met Media. De school had iemand van de bomentuin (naast de school) geregeld. Die kwam iets vertellen over dit project. De leerlingen gingen hierna aan de slag om te kijken wat voor acties ze konden verzinnen. De leerlingen vonden dit erg moeilijk. We zijn wel tot wat acties gekomen. Maar het staat nog niet zo stevig als we zouden willen. Eens goed met de docent overleggen hoe we verder gaan met dit project.