maandag 17 februari 2014

Safer Internet Day

Vorige week was het Safer Internet day. Het was tevens ook het feestje van 10 jaar Mijn Kind Online. Voor mij was het een feestje van veel bekende gezichten en een aantal mooie sprekers. De middag werd eerst geopend door Remco Pijpers die een mooi overzicht gaf van 10 jaar Mijn Kind Online.

Hierna kwam Rini van Elst van het Rathenau instituut.
Hij zette iedereen goed aan het denken over 7 vragen:
1. Hoeveel waarde hechten wij aan privacy. Hoe zit het met de privacy grondrechten
2. Hoe belangrijk is data bezit. Ga je je bij data gratis weg geven? Ook sport horloges geven data.
3. Hoeveel zicht hebben we op de toekomst. Hebben we nog wel vrijheid?
4. Zijn we. Vrij bij het kiezen van technologie?
5. Wat laten we over aan machines, opvoeden beminnen. Doden etc.
6. Hoe houden we sociale vaardigheden op peil. De face reader om te zien hoe je je voelt of de waarheid spreekt. 
7. Hebben we het recht om niet gemeten te worden of fecoacht. WiFi tracken. Welke keuzes maakt  mag dit wel en wil je dit wel? 
Waarom worden technologie vraagstukken niet eerst getoetst voordat het ingezet wordt. Hij heefe een bijzonder essay geschreven wat hier te downloaden is. 

Toen kwam Pedro De Bruyckere.
Ook hij had een bijzonder standpunt. We houden onze kinderen veel te strak. Kinderen en pubers moeten de kans hebben om dingen uit te proberen zonder dat dat hun hele leven gaat achtervolgen. De wet "the right to forget"  moet ingevoerd worden.  Zijn presentatie kun je hier nalezen

Toen kwam Stephan Fellinger.
Een marketing man die kijkt naar de toekomst. Hoe veranderde de technologie mijn leven. Vroerger had je maar twee soorten chips. En moet je nu eens kijken. Een bedrijf wordt tegenwoordig afgerekend om de dingen die ze niet doen. In de afgelopen 20 jaar zijn er 40 keer meer reclame spots gekomen. Ook hij zetten ons aan het denken. Waarom gebruik je nog google.

Als laatste spreker was daar Peter Vlemmix.
Hij is de maker van de bijzonder docu Panopticon over privacy. Hij herhaalde een aantal feiten uit zijn documantaire. Hij is heel sceptisch over de overheid. Waarom vliegen er 100 drones rond. Zonder dat hier toestemming voor is mbt de wet. Alles wordt online bijgehouden. Iedere 6 minuten wordt gekeken waar je bent. De gegevens van de schoolarts worden 33 jaar bewaard. En het EPD komt via de achterdeur gewoon weer naar binnen. Meer webcams voor onze privacy. Jaja, of de terroristen zitten te mailen en te bellen.

Alles werd aan elkaar gepraat door Justine Pardoen. Met kwinkslag en humor hield ze iedereen in het gareel. Een prachtige middag. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten