dinsdag 30 december 2014
CodeKlas
In de vakantie heb ik hard gewekt aan het boek. Ik heb goed gekeken wat hebben we allemaal. En ook welke tools moet ik nog. En ik heb ook het eerste hoofdstuk nagekeken en alvast klaar gezet voor de volgende correctie. We zitten nu op zo'n 70% wat er allemaal binnen is. Dus dat is fijn. Bij de meeste tools hebben we ook foto's.
maandag 29 december 2014
Buitenlandse tv kijken
Toen ik via mijn computer naar BBC4 wilde kijken kreeg ik een foutmelding. Omdat je de bbc alleen vanuit de UK mag bekijken. Ik probeerde het toen via een proxi server. Maar ik kwam toen niet verder. Dus ik via twitter vragen hoe kan ik dit oplossen? Al snel waren er twee oplossingen. Je kunt de Hola installeren in je google chrome browser. Je kunt dan het land kiezen vanuit waar je wilt kijken. Of je kunt kijken via filmon (een app of via je pc). Dus ik zat even later toch naar de "Christmas Lectures" te kijken op BBC4. En ik dacht wat is twitter toch fijn.
BBC
Via twitter kwam ik er achter dat de dagen na kerstmis op bbc4 de "Christmas Lectures" zijn. Hierin werd dit jaar de Maker Movement cenctraal gezet. In de eerste uitzending zagen we hoe een kantoor flat omgebouwd werd tot en tetris speelveld. In de tweede uitzeding ging het over virtuele werelden en in de derde uitzeding werd er een robot orkest gebouwd met verschillende soorten instrumenten. De uitzendingen zijn ongeveer een uur en zijn erg leuk. De zaal vol publiek die allemaal graag wat willen doen. Je kunt ze hier terugkijken.
zaterdag 27 december 2014
Kerstman
Ik had vorige jaar een pakketje gekocht om een kerstman te solderen. Maar vorige jaar had ik geen tijd maar dit jaar wilde ik het toch wel echt proberen. Dus ik heb 2 avonden zitten solderen. En allerlei ledjes op mijn printplaatje gezet. Toen ik hem eindelijk kon aanzetten kwam er wel even wat rook te voorschijn. Ik hem snel weer uit gezet en met mijn soldeer bout heb ik aan de achterkant wat soldersel weggehaald. Toen ik hem weer aanzette ging het een stuk beter. Niet alle lampjes doen het. Maar zeker de helft. Ik weet wel dat ik nog meer moet oefenen. En misschien een wat fijner soldeer bout kopen.
maandag 22 december 2014
iPad uitdelen
Vlak voor de kerstvakantie hebben we aan de eerste pilot groep alle iPad's kunnen uitdelen. Dit gebeurde in drie sessies waarin ze kort uitleg kregen hoe ze hun mail kunnen instellen. Hoe ze app's kunnen downloaden. En ook tips gegeven om te kijken welke lessen ze kunnen gaan geven. Alle pilot docenten moeten vijf lessen geven met de iPad. Maar de komende twee weken lekker wat spelen en frobelen met de iPad.
Serious Request 2014
Op mijn school hebben we in de projectweek voor de kerstvakantie ook actief meegedaan met serious request. We hadden zelf een "Glazen Huis" gemaakt en daar kon je plaatjes aanvragen voor geld. Maar daarnaast waren er ook meer activiteiten zoals cupcakes maken, raden hoeveel nootjes er in een bak zaten etc. Uiteindelijk was er ruim 100 euro opgehaald en omdat wij toch altijd naar Serious Request gaan heb ik dit door de brievenbus gegooid. Volgend jaar gaan we dit zeker weer doen. Alleen dan wat eerder beginnen met de voorbereidingen.
woensdag 17 december 2014
iPad project
Tijdens het iPad project op school moesten we ook goed nadenken over de communicatie naarde andere docenten. Dus ik heb een ouderwets prikbod in gebruik genomen. Hierop prikken we alle dingen die van belang zijn. En daarnaast hebben we SharePoint omgeving in gebruik genomen maar ook een SharePoint blog aangemaakt. Hiervoor moeten de docenten wel aan de slag met Office 365. Leuk te merken hoe het allemaal gaat lopen.
Frozen
Op de website van Code.org vindt je verschillende tools met betrekking tot programmeren. Sinds kort is er ook een nieuw onderdeel waar je een leuk meisje patronen kan laten maken op haar schaatsen met behulp van programmeer codes. De hoofdfiguur is helemaal geënt op de prinssessen uit de film frozen.
maandag 15 december 2014
GameMaker Studio
Vorige week wilde ik voor de gamemaker cursus bij mij thuis de nieuwste versie van GameMaker Studio op de laptopjes zetten. Maar na heel lang proberen kreeg ik het niet voor elkaar. Ik kom in een scherm terecht waarin ik niet verder kom. Ik moet mijn email adres invoeren. Maar in het echte scherm om aan de slag te gaan kom ik niet. Ik heb zelfs dingen met regedit aangepast om het werkende te krijgen. Maar het is niet gelukt. balen. Ik moet daar in 2015 maar weer eens induiken.
Mentimeter
GameMaker
Zo'n twee maanden geleden kreeg ik een mail met het verzoek of ik voor een kinderfeestje gamemaker wilden komen uitleggen. Ik moest daar eerst erg over nadenken. Maar toen toch ja gezegd. Het was voor een HB clubje die een leuke activiteit wilden. Ik ben op vrijdag druk bezig geweest met alle laptopjes klaar te maken en op zaterdag ochtend was ik er helemaal klaar voor. Toen ze aankwamen waren ze een stuk ouder dan ik had gedacht. Maar een paar hadden ervaring met gamemaker die gingen ergens anders zitten en met de rest ging ik aan de slag. In notime hadden ze wat staan en ze gingen enthousiast verder. Die jongens die het niet zo leuk vonden had ik een alternatief en die mochten iets maken voor de 3D printer. Dus een leuke maar erg drukke middag.
Scribbling maken
Deze week had ik thuis al een scribbling gemaakt. Scribbling is een van de tools die beschreven is in het boek CodeKlas. Dus ik wilde het ook wel graag zelf in werking zien in de klas. Ik had hiervoor 1,5 volt motortjes nodig. Die kon ik zo snel niet krijgen. Maar ik had meer dan genoeg melkschuimkloppers van de Ikea en daar zat zon motortje in. Ik had alle spullen neergezet en het eerst wat ze mochten doen was een melkschuimklopper kapot maken en het motortje verbinden met een batterij. Dat vonden ze geweldig. Langzaam kwamen er allerlei leuke figuren uit. En het leukste was om ze te laten tekenen op een aantal witte vellen papier. De handelding voor de scribbling is hier te vinden. Ik had al eens een filmpje gemaakt van de scribbling.
Binair tellen
Vorige week voor het Code Uur heb ik een les gedaan op school binair tellen van CodeKinderen. De leerlingen begonnen heel enthousiast met het knippen van de kaartjes en hierna gingen ze getallen om zetten in binair codes. Dat was nog eens leuk. Hierna maakten we de vertaal slag naar letters. En na een tijdje hadden ze allemaal hun naam binair geschreven. Hierna gingen ze op de computers aan de slag met the hour of code.
3D Plan schrijven
Al een tijdje ligt er hier een vraag of ik een plan kan schrijven om 3D printen wat meer te kunnen promoten op scholen. Nu kwam ik vorige week iemand tegen uit Arnhem die daar ook wel wat mee wilt. Dus we gaan samen eens rond de tafel zitten. Dat werkt toch altijd wat fijner dan alleen buigen over dat soort plannen.
PWS
Ik ben op school een van de begeleiders van een Profiel Werk Stuk van drie zes vwo leerlingen. Zij doen hun profiel werkstuk over tablet onderwijs. Ze hadden hun eerste hoofdstuk al gemaakt en ik heb ze hier en daar geholpen met contacten en andere tips. Maar vorige week was hun pws dan echt af. Dus gisteren ben ik er door heen gegaan. Het ziet er prima uit. Hier en daar wat opmerkingen natuurlijk. Maar dat moet ook. Ze hebben veel gefocused op dat uitgevers hun materiaal online moeten zetten. Dus dat moeten ze nog aanvullen.
Curacao
Vorige week heb ik mijn stukjes ingeleverd voor het Curacao project. Alles gaat inderdaad allemaal door. Ik vertrek begin mei en mag daar 6 weken aan de slag. Eerst ga ik naar Sint Maarten en de andere maand zit ik op Curacao. Leuk om in de kerstvakantie eens met de kinderen te praten over wat we dan daar met zijn allen gaan doen. Maar dat komt helemaal goed denk ik.
Boek CodeKlas
Vorige week druk bezig geweest met goed inventariseren wat we nodig hebben voor het boek CodeKlas. We hebben weer nieuwe schrijvers gekregen en ook nog twee leuke mensen benaderd die geinterviewd gaan worden. Het gaat zo mooi worden. Ook heb ik de foto's eens goed bekeken die ik hier en daar op de computer had staan en scholen benaderd of we die mogen gebruiken in het boek. Ook gaat een fotograaf op pad om foto's te maken van de mensen die geinterviewd zijn. En er komt nog een mooie nieuwe voorkan van het boek.
Ipad project
Vorige week kwam er opeens actie in het iPad project op school. De docenten mochten zich inschrijven. En ik had postertjes gemaakt om de docenten hier op te wijzen. En de eerste inschrijvingen kwamen al snel binnen gelukkig. We willen met een groep van 20 man starten. Dus dat is mooi. Ook heb ik een mooie lijst gemaakt van App's die we op de iPad's gaan zetten. We gaan in eerste instantie uit van app's die in de lessen als actvirende werkvormen gebruikt kunnen worden. En we hopen van de docenten steeds meer apps te horen die vak gerelateerd zijn. Een fijn gevoel dat het nu echt gaat lopen.
woensdag 10 december 2014
Scribbling gemaakt
Voor het nieuwe boek CodeKlas heb ik een van de tools uitgeprobeerd. De Scribbling. Je sloopt een melkklopper. Haal het motortje er uit. En verbind hem met een batterij. Stiften er onder en voila.
Youtube rewind 2014
De jaarlijkse youtube rewind video. Met stukjes en verwijzingen naar de meest bekeken filmpjes op youtube. Dit jaar kun je in de video klikken naar nog meer fragmenten. Hoeveel herken jij er?
Low battery
Dit filmpje kwam ik vandaag tegen op het internet.
maandag 8 december 2014
iPad
3D printer
Vorige week was ik weer in de 3D printer winkel MakerPoint hier in arnhem. Er was een meeting met allemaal mensen die 3D printers hebben of interesse hebben in de technologie. We kregen eerst een uitleg over de nieuwste ontwikkelingen. En hierna konden we zelf dingen uitproberen. Ze hadden een nieuwe scanner. En ook een hele leuke kleine 3D printer. Een zelfbouw van printrbot. Hierdoor is hij heel aannamelijk in prijs. De stukken die hij kan printen zijn nog denk ik bijna evengroot als mijn ultimaker. Maar hij is heel compact.
Strip
In mijn les vorige week in de brugklas hing een leuke sfeer. Het was tenslotte sinterklaas. Ik gaf ze heel breed de opdracht. Maak een stripverhaal met BitStrips. Ze begonnen enthousiast met het maken van een avatar. Ondanks dat ik wel een paar keer vertelde dat je dan niet verder kan zonder account. Toen ze daar achter kwamen gingen ze gelukkig toch verder en ze hebben leuke strips gemaakt. Hierna moesten ze nog een enquete invullen van een groepje leerlingen die een profiel werkstuk moeten maken en graag willen weten hoe de leerlingen denken over Tablet onderwijs.
Cool
Vorige week had ik een tweede klas die ik ict moest geven. Ik laat in mijn lessen de structuur steeds meer los. De leerlingen mogen zelf bepalen wat ze gaan doen. Als ze maar een van dingen doen die op mijn symbaloo staan. Twee meisjes wilden aan de slag met het maken van een eigen website. Ze kozen voor Weebly. Makkelijk en nederlands. Ze hadden in no-time een inlog aangemaakt en een website gemaakt. Maar zo nu en dan moesten ze nog wel hulp hebben. Ze wilden er youtube filmpjes opzetten. En dan is standaard betalen. Maar je kunt natuurlijk hier ook een html code voorgebruiken. Dus ik liet het hen zien. "Juf u bent cool. U weet al die coole dingen." Nu mijn dag kon niet meer stuk. Daar doe je het voor.
Plickers
Vorige week had ik een les op school en ik dacht ik ga de toets omgeving van Plickers uit proberen. Op plickers kun je een toest online zetten. Je kunt dan voor iedere leerling een soort qr code uitprinten. Deze print heeft een A,B,C en D antwoord. Ze moeten hun papieren in de lucht houden en ik laat mijn telefoon door de klas gaan en hij leest alle antwoorden. Op het digibord laat je de vragen voorbij komen. En de leerlingen kunnen direct zien wat ze gescoord hebben. Zelfs de leerlingen achterin de klas kan hij goed lezen.
Wat doe je online
Deze week had ik een les op school over zoeken op internet. Dus we hadden het over google, bing. Over internet browsers etc. Grappig dat veel leerlingen deze verschillen echt niet weten. Ik liet ze eerst een eigen wordle maken wat doe je online. Ze vonden dit wel leuk om te maken. Hierna gingen ze aan de slag om uit zoeken van een bezoekje aan de bioscoop. Hoeveel kost het , hoe kom je er. Hoe laat met jet vertrekken etc.
Meisjes Lego
Omdat lego vaak veel commentaar krijgt van hun speciale "meisjes" lego dozen. En omdat een meisje van 7 jaar een brief had gestuurd naar lego dat ze vrouwen zou willen zien bij lego hebben ze een speciale vrouwelijke wetenschappers lego doos gemaakt. Hij was in notime uitverkocht. Vooral toen lego ook melde dat ze niet verder gingen met deze serie. Maar op marktplaats waren er nog een aantal verkopers die de dozen wel verkochten. Ik dacht ik wil nog wel een mooie sinterklaas cadeautje en heb er eentje gekocht. Leuk om stop animation te maken.
iPad meeting
Vorige week hadden we dan de kickoff meeting mbt het iPad project. We waren met alle VO scholen van de Onderwijs Specialisten bij elkaar. Het was fijn om ff stil te staan bij waarom we dit gaan doen. En iedere school moest precies op schrijven waarom hij in dit traject stapt. Wij hadden er al lang genoeg over nagedacht. Ik ben blij dat er nu eindelijk echt actie in komt. De sessie was onder de bezielende leiding van Frank Evers en hij had een goede presentatie die mij ook weer aan het denken zetten. Ook werd yammer geintroduceerd. Ze willen alle communicatie van het iPad project via Yammer laten lopen.
woensdag 3 december 2014
Sinterklaas met BJM
Afgelopen maandag hadden we een leuke relaxte bijeenkomst bij mij thuis met alle sprekers van Bureau Jeugd en Media. (nu al die sprekers die konden). Naast dat het leuk en zinvol was om elkaar weer te zien en spreken hebben we ook een sinterklaas spel gespeeld. Iedereen had 3 cadautjes meegenomen (een gekocht, een zelf gemaakt en een van zolder). Hier werd om gedobbeld. En toen het spel afgelopen was, werd er druk geruild. En als klapper op de vuurpijl kregen we allemaal het nieuwe boek van Patti Valkenburg de Schermgaande jeugd.
5 Shots film
Vorige week zag ik op een site van mediawijzer een les om een filmpje te maken mbv 5 shots. Nu zoek ik altijd naar nieuwe dingen. Dus dit leek me wel wat. Ik heb het vorige week ook direct uitgeprobeerd. Ik liet het voorbeeld filmpje zien en toen zijn de leerlingen aan de slag gegaan. Ze vonden dat het sheet niet nodig hadden. Maar ik zag wel dat ze met het sheet toch iets meer handvaten hadden dan hoe ik het altijd doe. Ook krijg je geen ellenlange scene's. Ik ga het zeker nog een keertje gebruiken. Maar er dan nog meer op letten dat het goed gebruikt wordt. Wat handig is op het storyboard dat ze moeten aangeven is het een close-up of wordt in gelopen etc.
Ouderavond Sociale Media
Vorige week gaf ik een ouderavond op een middelbare school over sociale media en games. Dit was in samenwerking met Helder Theater. Deze school wilden een accent richting games. En ze wilden ook naar de positieve kant kijken van games en dit moest interactief. Ik had voor deze gelegenheid een answergarden gemaakt waar ouders hun positieve en negatieve woorden konden invoere. Ze kregen deze link al tijdens de lezing. Het onderwerp games was halverwege en toen waren er al heel wat woorden ingevuld. Dit kwam er uiteindelijk uit alle antwoorden.
Flappy Bird
Vorige week gaf ik een les Games maken met de GameStudio van het klokhuis. De meeste leerlingen maken dan een soort mario spel. Maar een van mijn leerlingen heeft net zo lang zitten prutsen tot hij een soort flappy bird had nagemaakt. Prachtig.
WhatsHappy
Vorige week heb ik samen met een van de mentoren van de Mariendael een WhatsHappy les gegeven. Dit is een hele leuke eenvoudige les over regels mbt Whatsapp. De leerlingen schrijven eerst voor zichzelf 5 regels op wat leuk is in Whatsapp en wat niet leuk is in Whatsapp. Hierna doen ze dit in een klein groepje. En daarna mogen de groepjes vertellen wat ze hebben. En natuurlijk wordt dit samengevoegd tot 1 poster met deze regels. De les geeft veel voer tot discussie en er komen veel verhalen te voorschijn.
Wordle 4PIP
Zo eens per jaar kijk ik eens naar de Wordle van mijn weblog. En grappig te zien dat hij langzaam maar zeker aan het veranderen is. Grappig dat dat langzaam maar zeker veranderd. Ik merk ook in de projecten die ik doe dat dat langzaam maar zeker aan het veschuiven is naar meer CodeKinderen en minder mediawijsheid.
Trales
Ik was gisteren exra op school omdat ik een les mocht bijwonen van een van mijn collega's in het kader van CoCo (collegiale Consultatie). Ik wilde van hem leren hoe hij zo rustig kan blijven in de klas terwijl hij dingen regelmatig helemaal door elkaar gooit. Er vielen mij dingen op. Hij houdt het spannend en ook wist hij alle namen van alle leerlingen. Dat ga ik zeker ook doen. Hij gaf een hele leuke les. De leerlingen moesten een lange keten maken in groepjes van 5. De andere klas had dit ook gedaan en kwam tot 41 meter. Dat wilde deze klas natuurlijk ook. Ze gingen allerlei materiaal zoeken om te zorgen dat ze zo ver mogelijk konden komen. Een groep had een meetlint van 10 meter. Dus dat schoot lekker op. Toen vond de andere groep een afzet lint van zon 20 meter. Dus deze groep had gewonnen met 44 meter. Grappig om te zien hoe ze dit aanpakten. En fijn te zien hoe mijn collega dat deed. Met veel humor en toch strikt.
Volksuniversiteit 3D printen
Vorige week mocht ik weer een workshop 3D printen geven op de Volksuniversiteit. Toen ik in mijn lokaal kwam waren er geen tafels in de ruimte en moest ik dat eerst gaan regelen. Ik intussen alle computers aanzetten. Toen merkte ik dat alle computers aan het updaten waren. En dat duurde maar en duurde maar. Afijn ik maar begonnen met een voorstel rondje en toen de printer uitgebreid laten zien. En toen ik daar mee klaar was, waren de computers gelukkig opgestart. Maarrrr. Toen was er geen internet. Dus konden we niet aan de slag. Na een korte pauze om koffie te halen was dit nog steeds het geval. Toen heb ik iedereen maar naar huis gestuurd. Dit was zinloos maar er was niets meer aan te doen zo. Een beetje zonde van iedereen zijn avond zo.
dinsdag 2 december 2014
Tegenlicht Samen Delen
De uitzending van tegenlicht over de nieuwe samen delen cultuur. Zijn de nieuwe app's als uber en airbnb nu wel echt zo sociaal?
http://www.npo.nl/tegenlicht/30-11-2014/VPWON_1219703
http://www.npo.nl/tegenlicht/30-11-2014/VPWON_1219703
maandag 1 december 2014
donderdag 27 november 2014
De leerling
Een prachtig filmpje over de leerling.
dinsdag 25 november 2014
10 Tools voor in je klas
Dit is de Thinglink van 10 Tools voor in je klas zodat je alles thuis ook kunt uitproberen. Deze heb ik gemaakt voor de workshop van het Piusx college op 26 november 2014.
Hier is de Scoop.it met al mijn ABC Tools. Je kunt zoeken op categorie of onderwerp of doelgroep en je krijgt lijstjes met apps, software of website's.
Via deze link kom je op het wiel terecht.
Hier is de Scoop.it met al mijn ABC Tools. Je kunt zoeken op categorie of onderwerp of doelgroep en je krijgt lijstjes met apps, software of website's.
Via deze link kom je op het wiel terecht.
Foto's bewerken
Ik had vorige week een les foto's bewerken met mijn brugklassen. Ze kijken eerst een filmpje over hoe foto's allemaal bewerkt worden. En ook heb ik een stuk of 10 foto's die allemaal bewerkt zijn en zij moeten zoeken wat er mis is. De verwerking is dan atlijd aan de slag met pizap. Hiermee kunnen ze een foto maken (met de webcam) en deze foto bewerken. En in Pizap zit ook een nieuwe functie hiermee kun je jezelf uit een foto halen en op een andere foto zetten. Dit gaat erg eenvoudig. En dat is ook de opdracht. Maak een combinatie foto van jezelf met iemand anders. Dit geeft altijd leuke resultaten.
CodeKinderen Eindhoven
Afgelopen zondag was ik in de bibliotheek van Eindhoven voor een les CodeKinderen. Ik begon met een verhaal voor docenten/ouders en natuurlijk waren daar ook kinderen bij. Deze kon ik zo nu en dan de beurt geven en ik heb het maar heel kort gehouden. Hierna gingen we naar de central ruimte waar we alles hadden klaar gezet voor de kinderen die zouden komen. De kinderen konden een soort circuitje lopen. Ook de ouders werden fanatiek en wilden ook alles uitproberen. De bibliotheek keek met verbazing dat de kinderen zonder wat uitleg aan de gang gingen. Ze moeten deze workshop deze week nog een keer geven en hadden direct plannen gemaakt voor nog zo'n leuke zondag.
CodeKinderen Rotterdam
Vorige week gaf ik een studie dag CodeKinderen aan ICT coordinatoren op een studiemiddag van hen in Rotterdam. Net toen ik bijna alles had klaar gezet was er een brandalarm (dat wisten we). Maar toen moesten we toch alles laten vallen en naar buiten. Gelukkig was het mooi weer. Hierna kregen ze eerst een lezing van mijn collega en daarna kwamen ze bij mij voor een kort verhaal rond CodeKinderen en daarna gingen ze praktisch aan de slag. Eerst met een les unplugged en daarna bekeken ze zoveel mogelijk van de tools van codekinderen.
Pittige Dames
Vorige week hadden we weer een bijeenkomst van mijn vrouwen netwerk groep de Pittige Dames. De laatste keer van het jaar gaan we altijd uit eten en ik merk ieder jaar dat dit echt de laatste keer is en dat iedereen druk is met van alles en nog wat. Maar vooral niet met de Pittige Dames. Maar die paar dames die er waren werd het enorm gezellig. We zaten in een heel klein restaurantje vlak bij huis. Dus lekker op de fiets. En natuurlijk hebben we weer wilde plannen gemaakt voor volgend jaar.
Stop Animatie
Vorige week gaf ik een les op school aan een tweede klas. Ik had de iPad's meegenomen en ze kregen als opdracht om een stop animation te maken. Ik had heel veel verschillende spullen meegenomen (waaronder negerzoenen omdat ik jarig was). En er zijn drie leuke filmpjes gemaakt. Ik had dit al eerder met ze gedaan en je ziet dat het niveau omhoog gaat. Hier is het resultaat van twee leerlingen.
Stripverhaal
Ik had vorige week een tweede klas en die heb ik een stripverhaal laten maken over het gebruik van hun telefoon. Wat doet dat met je. Ze zijn in zo'n les van twee uur wel erg lang bezig met het uitzoeken van hoe werkt de website. De resultaten zijn grappig. Maar één van de stripverhalen sprong er uit door zijn eenvoud.
Wachtwoorden
Google Cardboard 3D bril
Ik had via marktplaats een Google Cardboard 3d bril besteld. Na wat wachten was hij er dan toch. Ik heb hem toen heel snel in elkaar gezet en een aantal app's gedownload. Als je deze app's start met je bril op dan krijg je een virtual reality gevoel. Net als met de oculus rift. Alleen is die natuurlijk veel mooier en beter. Maar ja deze kost ook nog geen 10 euro. Via deze link zie je hoe je hem in elkaar kunt zetten.
EduBloggers diner
Half november was ik weer bij het EduBloggers diner. Dit wordt eens per jaar in utrecht gehouden vlak voor de Onderwijs Dagen. Edubloggers die zin hebben kunnen daar aan meedoen. Dit jaar was ik er weer bij. Het eten is altijd geweldig (indonesich) en iedereen kan steeds eenvoudig bij iedereen aanschuiven. Het is zo leuk om alle mensen te zien die je soms alleen via twitter ken. Maar nu in het echt. Grappig is om te zien dat niemand op zijn phone zit en ik denk dat het die avond erg stil op twitter was. Vorige jaar graag weer.
iPad project
Afgelopen twee weken kwam het iPad project op mijn school eindelijk in een stroomversnelling. We weten nu waar het "vast" zit en kunnen daar maatregelen voor nemen. Ik heb een start gemaakt met het zoeken naar de juiste app's. Je hebt natuurlijk de website eduapp.nl. Maar in mijn zoektocht kwam ik achter en paar mooie lijstjes. Maar ik kwam ook deze tegen. Een opsomming van App's in de taxonomie van Bloom. Ik denk dat het goed is om te kijken naar app's vanuit een onderwijs kundig perspectief. Ik ga al deze app's eens goed bekijken en kijken of ik ze kan vertalen naar onze school en onze werkwijze.
CodeKlas
Vorige week heb ik alle stukken eens goed geinventariseerd van alles wat bij me is binnen gekomen voor de uitgave van CodeKlas. Ontzettend fijn dat dat al zoveel is. Maar we zijn er nog niet. Dus hier en daar nog wat mailtjes gedaan. En ik ben lekker in de stapel stukken gedoken. Leuk om te lezen.
Agora Roermond
Voor de studiedag van 24 november van VSO Mariendael stond er een bezoek aan andere school op de planning die al bezig is met onderwijs vernieuwing. Wij mochten naar de Niekée school in Roermond. Daar kregen we een rondleiding van Sjef Drummen. Hij staat achter de onderwijsvernieuwing op deze school. Hij kreeg een aantal jaar geleden de kans om een hele nieuwe school neer te zettten Niet alleen als onderwijs concept maar ook een fysiek nieuwe school. Deze nieuwe VMBO school zit nu in zijn vijfde jaar. Afgelopen jaar hadden ze de eerst examen klas en ze hadden 100% geslaagde. Als leerlingen intrinsiek gemotiveerd zijn dan leren ze als vanzelf.
Sinds dit schooljaar hebben ze een nieuwe stroom Agora school. Daarin gaan ze weer een stapje verder mbt onderwijs vernieuwing. Dit is één klas met zon 40 leerlingen VMBO tot Gymnasium. Alle leerlingen zitten door elkaar. Het idee was om tweetalig onderwijs aan te bieden. Maar omdat een van de mentoren Duitse docent is krijgen ze in drietalen les. Het gepersonaliseerd leren staat centraal en ze zijn wel een jaar bezig geweest dmv Agile Scrum om deze nieuwe school vorm te geven. Ze hebben een vaag beeld van waar ze naar toe willen in de toekomst maar stellen het steeds bij. En in de praktijk blijkt dat de leerlingen vanzelf de kerndoelen halen. Dat hoef je niet steeds te turven.
Een aantal dingen die me zijn opgevallen nav zijn verhaal en de rondleiding:
Sinds dit schooljaar hebben ze een nieuwe stroom Agora school. Daarin gaan ze weer een stapje verder mbt onderwijs vernieuwing. Dit is één klas met zon 40 leerlingen VMBO tot Gymnasium. Alle leerlingen zitten door elkaar. Het idee was om tweetalig onderwijs aan te bieden. Maar omdat een van de mentoren Duitse docent is krijgen ze in drietalen les. Het gepersonaliseerd leren staat centraal en ze zijn wel een jaar bezig geweest dmv Agile Scrum om deze nieuwe school vorm te geven. Ze hebben een vaag beeld van waar ze naar toe willen in de toekomst maar stellen het steeds bij. En in de praktijk blijkt dat de leerlingen vanzelf de kerndoelen halen. Dat hoef je niet steeds te turven.
Een aantal dingen die me zijn opgevallen nav zijn verhaal en de rondleiding:
- Ze werken vooral aan het zelfvertrouwen van de leerlingen
- De helft van de lessen is er geen rooster maar werken de leerlingen zelfstandig
- Vroeger was het doel een diploma te halen maar je moet de leerlingen leren omgaan met de onzekerheid van hun toekomst
- Leerlingen moeten snel kunnen schakelen en open staan voor veranderingen
- Veel scholen zeggen wij bieden ze structuur. Maar wij zeggen: wij leren ze zelf discipline
- Het viel mij op dat de leerlingen in de pauze niet eindeloos op hun mobiel zaten
- En ook in de lokalen niet stiekem spelletjes en facebook. Maar ze waren met hun opdrachten bezig
- Door middel van Learning Analytics wordt het werk van de leerlingen gemonitord je weet zo wel waar de leerling staat bij welk vak
- De leerlingen zijn zelf verantwoordelijk voor inrichting van hun lokaal
- De docenten beginnen om 8 uur en leerlingen komen om 9 uur
- Inzet van ouders is van belang. Iedere ouder wordt 2 dagen per jaar ingezet voor kennis overdracht of wat er maar te doen is
- Er is een computerlokaal om eens per jaar examens af te nemen. Voor de rest niet in gebruik.
- In deze prachtige school waar ze in zitten zie je geen grafity. Alles is schoon
- Ze hebben het gebouw al meerdere malen verhuurd als congres centrum. De leerlingen verzorgen de catering en de organisatie
- Ook hebben ze een geluidstudio gemaakt waar de leerlingen opnames maken voor de plaatselijke carnavals vereniging. Zo verdienen ze vanzelf investeringen terug
- Ze hebben geen afschrijf systeem voor lokalen. Als iemand ergens zit. Ga je ergens zitten. Of je gaat in overleg of de andere groep kan verhuizen
- Iedere leerling heeft een eigen device en ook verplicht een smart Phone
- Hun motto VIB (Vertrouwen, Inspiratie en Begeleiden)
- Het viel mij echt op dat alle leerlingen bezig waren. Met elkaar aan het werk en niet stiekem met games bezig of telefoons
woensdag 12 november 2014
Onderwijs Dagen
Vandaag was ik op de Onderwijs Dagen in Rotterdam. Daar was eerst een keynote van Paul Rosenmöller over gepersonaliseert leren. En hierna gaf Larry Johnson een keynote over de veranderingen die de komst van internet heeft gebracht. In de workshop van Rob Houben over de veranderingen van het DaCapo College was ik aangenaam verrast hoe eenvoudig hij vertelde over de enorme verandering die zijn school heeft gemaakt naar het gepersonaliseerde leren. De afgelopen zomer zijn ze over gegaan met zon 200 leerlingen. Ze kunnen kiezen voor een stilte lokaal, werklokalen en instructie lokalen. Ik was vooral geraakt door zijn reactie op een vraag uit de zaal. Maar wat is volgens jullie de definitie van gepersonaliseerd leren. Nu antwoorde Rob. We hebben een idee. Maar dit moet zich nog vormen. En als we mischien bij het punt aankomen wat we nu voor ogen hebben, moet het misschien wel aangepast worden.
Na de lunch mocht ik mijn lezing doen over programmeren op school. Ik had een aantal nieuwe sheets in mijn presentatie gezet en ik had ook de poster van het programmeren weer mee genomen. De zaal zat aardig vol en er kwam een leuke interactie op gang met de zaal. Een aantal mensen had al lessen gedaan van CodeKinderen of de CodeWeek. Dus dat was leuk. Ik kon de vragen beantwoorden en de iPad's die ik had meegenomen om de deelnemers ook nog praktisch wat te laten doen bleven in mijn tas.
Hierna kon ik naar de workshop van de steve jobs scholen. Ik was aangenaam verrast over hoe ze het aanpakken en ook zijn opmerking de leerlingen mogen niet meer dan 1,5 uur op de iPad verbaasde me wel. Hoe kunnen ze dat controleren. De keynote was heel bijzonder en van Rutger Bergman. Ik had hem al eens eerder horen spreken. Hij brengt het met veel humor en laat je goed nadenken over je zelf en wat je aan het doen ben. Leuk. Hij was een echte entertainer.
Alle keynotes kun je hier terug kijken.
Na de lunch mocht ik mijn lezing doen over programmeren op school. Ik had een aantal nieuwe sheets in mijn presentatie gezet en ik had ook de poster van het programmeren weer mee genomen. De zaal zat aardig vol en er kwam een leuke interactie op gang met de zaal. Een aantal mensen had al lessen gedaan van CodeKinderen of de CodeWeek. Dus dat was leuk. Ik kon de vragen beantwoorden en de iPad's die ik had meegenomen om de deelnemers ook nog praktisch wat te laten doen bleven in mijn tas.
Hierna kon ik naar de workshop van de steve jobs scholen. Ik was aangenaam verrast over hoe ze het aanpakken en ook zijn opmerking de leerlingen mogen niet meer dan 1,5 uur op de iPad verbaasde me wel. Hoe kunnen ze dat controleren. De keynote was heel bijzonder en van Rutger Bergman. Ik had hem al eens eerder horen spreken. Hij brengt het met veel humor en laat je goed nadenken over je zelf en wat je aan het doen ben. Leuk. Hij was een echte entertainer.
Alle keynotes kun je hier terug kijken.
Pudding Robot
Vorige week kwam er een leuke tweet voorbij met een tekening om een pudding robot te maken. Je hebt hiervoor een melkklopper, stiften en een lege pudding doos nodig. Ik naar de ikea daar kun je melkkloppers kopen van 1,00. Dat is nog eens leuk. En gisteren heb ik ff gezeten. Ik wilde natuurlijk wel een zwarte piet maken. Vooral omdat het nu bijna sinterklaas is. En ik zwarte pieten heel er leuk vindt. Na wat gefrobel is hij gelukt. Of ik dit met een hele klas moet maken, Dat weet ik nog niet. Ook heb je wel echt hele grote vellen papier nodig. Omdat de "robot" alle kanten uit gaat.
dinsdag 11 november 2014
Maker Movement
Dit goede verhaal van Leah Buechley over de makermovement. Ze is erg kritsch dat de maker movement alleen voor rijke witte mannen is. Terwijl het is begonnen als voor iedereen. Arm en rijk. Leuk deze kritsche noot.
Eyeo 2014 - Leah Buechley from Eyeo Festival // INST-INT on Vimeo.
Eyeo 2014 - Leah Buechley from Eyeo Festival // INST-INT on Vimeo.
maandag 10 november 2014
Youth Manifesto
Vorige week was ik in Brussel op het Safer Internet Forum 2014. Er is een Youth Manifesto wat rond gaat en waar jongeren tot 21 november nog op kunnen stemmen. Wat vindt jij belangrijk mbt een een beter internet te krijgen. Wat zijn jouw rechten en plichten op het internet.
Vanuit dit manifest worden aanbevelingen gemaakt en dit wordt op Safer Internet dag aangeboden aan de comissie. Er is een heel lessenplan bij gemaakt. Jammer genoeg is het wel in het engels. Maar met wat uitleg van een docent kunnen de leerlingen hier vast wel keuzes voor maken. Hier is de link om jouw mening te geven.
Vanuit dit manifest worden aanbevelingen gemaakt en dit wordt op Safer Internet dag aangeboden aan de comissie. Er is een heel lessenplan bij gemaakt. Jammer genoeg is het wel in het engels. Maar met wat uitleg van een docent kunnen de leerlingen hier vast wel keuzes voor maken. Hier is de link om jouw mening te geven.
Safer Internet Forum (10 dingen)
Vorige week was ik in Brussel voor het Safer Internet Forum.
Ik ga ieder jaar en dit jaar was het youthpanel zat. We waren dus al op dinsdag in brussel in een
prachtig hotel. Daar had zij eerst twee dagen workshops om na te denken over een veilig internet
met zo’n 30 jongeren uit heel europa. Wij als ouders/docenten hadden apart van
de jongeren ook bijeenkomsten om te kijken naar de verschillen en
overeenkomsten. Met input van 21 landen is het wel bijzonder te zien hoe verschillend
landen omgaan met de vraag hoe maak je een veilige internet. Wij werden behoorlijk bezig
gehouden, even een boekje lezen of winkelen zat er niet in. Je zag ook al snel vriendschappen ontstaan. Whatsapp en facebook is nu
ze thuis is haar grootste vriend om nog met elkaar in contact te zijn. Door het samen slapen, eten, workshops en de
bijzonder sfeer in dit prachtige hotel is het een ervaring die ze nooit meer
vergeet. Ik ben ook leuke mensen tegen gekomen en weet ik zeker dat ik mensen
later nog eens ga opzoeken. De eerste afspraken staan al.
Hier onder de 10 dingen die ik mee neem vanuit congres.
Op dit moment gaat er een Youth Manifesto
rond pubers kunnen hierop stemmen. Wat zij belangrijk vinden. De jongeren
kunnen via deze link stemmen tot 21 november. En ze willen het aanbieden
op Safer Internet Day 2015. Het zet jongeren wel degelijk aan tot nadenken wat
vindt ik belangrijk. http://www.youthmanifesto.eu/youth-manifesto-proposals
1. Youth Manifesto
2. Technology
In de eerste forum sessie over een veilig
internet zat Jacqueline Beauchere. Zij is een CEO van Microsoft. Zij nam een
gematigde houding aan. En ze zei een trap lopen, leren zwemmen, fietsen het is
allemaal gevaarlijk. Maar je moet het wel leren. De technologie is er en die
stopt niet. Ze was erg gecharmeerd van het woord technology. Hierin zit het
woord know. (het weten/leren). We
moeten opvoeder meer handvaten geven zodat ze kinderen kunnen leren hoe ze het
moeten het gebruiken
3. Film
van In Real Life
Beeban Kidron gaf een presentatie over haar film In Real
Life. http://inreallifefilm.com/ Waarbij
ze jongeren heeft gevolgd. Deze film gaf nog al wat commotie in Engeland in negatieve zin. Maar in de zaal had bijna niemand de film gezien. En ik vroeg aan de engelse docenten die ook mee waren in het ouder forum. Ken jij hem? Heb jij er iets mee gedaan op school? Maar zij heeft een organisatie opgezet iRight waarin ze jongeren waarschuwt voor de gevaren van internet. Ik was niet erg onder de indruk van haar. Vooral ook omdat een van de vragen uit de zaal was. Jij vindt privacy zo belangrijk. Maar jij schent met je film alle regels van de privacy. Die twee dingen kan ik niet rijmen. Ik heb al geprobeerd om de film te downloaden/bestellen maar buiten de UK mag hij niet getoond worden.
ze jongeren heeft gevolgd. Deze film gaf nog al wat commotie in Engeland in negatieve zin. Maar in de zaal had bijna niemand de film gezien. En ik vroeg aan de engelse docenten die ook mee waren in het ouder forum. Ken jij hem? Heb jij er iets mee gedaan op school? Maar zij heeft een organisatie opgezet iRight waarin ze jongeren waarschuwt voor de gevaren van internet. Ik was niet erg onder de indruk van haar. Vooral ook omdat een van de vragen uit de zaal was. Jij vindt privacy zo belangrijk. Maar jij schent met je film alle regels van de privacy. Die twee dingen kan ik niet rijmen. Ik heb al geprobeerd om de film te downloaden/bestellen maar buiten de UK mag hij niet getoond worden.
4. Your Onine Choices
In het forum mbt advertisement. En hoe
maken we het internet betaalbaar. Was ook Adblock aanwezig. Hij vertelde mij
nog een tip die ik niet wist. Je hebt en site. http://www.youronlinechoices.com/nl/
waarin je kunt zien hoe je advertenties
rond behaverial tartgeting kunt aanpassen en zelfs kunt uitzetten. Ik zal zelfs
een kijken of het echt werkt.
Het nieuwe boek van Remco Positive Content
werd aan het eind van een forum uitgereikt door http://mijnkindonline.nl/publicaties/boeken/new-book-positive-digital-content-for-kids
Sonja Livingstone. Het boek zat ook in alle tassen van de forum bezoekers.
Sonja Livingstone. Het boek zat ook in alle tassen van de forum bezoekers.
6. Be Balance
Het buzzword van het forum vond ik wel je
moet een Bee Balanced. Een balans zoeken tussen negatief en positief en daar
tussen laveren. Tja dat is toch opvoeden. Safer Internet Luxembourg heeft dit
in een campagne gevoerd.
7. Online Checklist
In het jongeren forum kwam de online
checklist voorbij van Childnet. http://www.childnet.com/ufiles/Online%20Reputation%20Checklist.pdf
. Ik was wel gecharmeerd van deze checklist. Ik zou deze wel willen vertalen
naar het nederlands. Ik ga dat zeker doen en gebruiken in mijn lessen.
8. Reclame film
Een terug kerend thema was ook steeds hoe
kunnen kinderen reclame herkennen. Reclame in games/apps. Maar ook slimme
marketing trucs met coca cola flesjes met je naam er op. Wat je natuurlijk gaat
delen op sociale media zodat je zonder dat je het weet reclame maakt.
Er was een leuk filmpje voor pubers om te
gebruiken in de les. https://www.youtube.com/watch?v=iRDy-2JkBtc.
De website mediasmart in de uk geeft nog meer tips om te doen met leerlingen.
9. Coding yes i can
Ik was natuurlijk blij met het forum rond
coding. Moet en kinderen nu echt leren programmeren.
Een van de forum leden wist het goed te verwoorden. Je moet de kinderen tools geven waarmee ze kunnen programmeren, maar ook filmpjes maken. Niet alleen focussen op coding. Maar ze handvaten geven.
Een van de forum leden wist het goed te verwoorden. Je moet de kinderen tools geven waarmee ze kunnen programmeren, maar ook filmpjes maken. Niet alleen focussen op coding. Maar ze handvaten geven.
10. Positieve vipe
Na 4 dagen in brussel was er een enorme
positieve vipe. Zet jongeren bij elkaar die geen enkel commercieel belang
hebben en ze gaan netwerken, met elkaar verzinnen hoe je een veilige leuke
omgeving kunt creëren. En ik stond verbaasd hoe snel mijn dochter opeen over
dingen nadacht, waar ze vorige week nog niet van gehoord had. Zo snel leren ze
dus. Hoe wel landen nog steeds uit elkaar liggen mbt gebruik van internet en
hoe er mee om te gaan. Jongeren zitten gewoon op facebook/snapchat/instagram en
gebruiken en delen. De jongeren hadden op zaterdag al hun foto’s gedeeld op
facebook. Ik krijg nog steeds mailtjes met foto’s. Volgend jaar zeker weer. Met
of zonder dochter.
Abonneren op:
Posts (Atom)