donderdag 27 november 2014

dinsdag 25 november 2014

10 Tools voor in je klas

Dit is de Thinglink van 10 Tools voor in je klas zodat je alles thuis ook kunt uitproberen. Deze heb ik gemaakt voor de workshop van het Piusx college op 26 november 2014.
Hier is de Scoop.it met al mijn ABC Tools. Je kunt zoeken op categorie of onderwerp of doelgroep en je krijgt lijstjes met apps, software of website's.

























 Via deze link kom je op het wiel terecht. 

 

Foto's bewerken

Ik had vorige week een les foto's bewerken met mijn brugklassen. Ze kijken eerst een filmpje over hoe foto's allemaal bewerkt worden. En ook heb ik een stuk of 10 foto's die allemaal bewerkt zijn en zij moeten zoeken wat er mis is. De verwerking is dan atlijd aan de slag met pizap. Hiermee kunnen ze een foto maken (met de webcam) en deze foto bewerken. En in Pizap zit ook een nieuwe functie hiermee kun je jezelf uit een foto halen en op een andere foto zetten. Dit gaat erg eenvoudig. En dat is ook de opdracht. Maak een combinatie foto van jezelf met iemand anders. Dit geeft altijd leuke resultaten.

CodeKinderen Eindhoven

Afgelopen zondag was ik in de bibliotheek van Eindhoven voor een les CodeKinderen. Ik begon met een verhaal voor docenten/ouders en natuurlijk waren daar ook kinderen bij. Deze kon ik zo nu en dan de beurt geven en ik heb het maar heel kort gehouden. Hierna gingen we naar de central ruimte waar we alles hadden klaar gezet voor de kinderen die zouden komen. De kinderen konden een soort circuitje lopen. Ook de ouders werden fanatiek en wilden ook alles uitproberen. De bibliotheek keek met verbazing dat de kinderen zonder wat uitleg aan de gang gingen. Ze moeten deze workshop deze week nog een keer geven en hadden direct plannen gemaakt voor nog zo'n leuke zondag.

CodeKinderen Rotterdam

Vorige week gaf ik een studie dag CodeKinderen aan ICT coordinatoren op een studiemiddag van hen in Rotterdam. Net toen ik bijna alles had klaar gezet was er een brandalarm (dat wisten we). Maar toen moesten we toch alles laten vallen en naar buiten. Gelukkig was het mooi weer. Hierna kregen ze eerst een lezing van mijn collega en daarna kwamen ze bij mij voor een kort verhaal rond CodeKinderen en daarna gingen ze praktisch aan de slag. Eerst met een les unplugged en daarna bekeken ze zoveel mogelijk van de tools van codekinderen.

Pittige Dames

Vorige week hadden we weer een bijeenkomst van mijn vrouwen netwerk groep de Pittige Dames.  De laatste keer van het jaar gaan we altijd uit eten en ik merk ieder jaar dat dit echt de laatste keer is en dat iedereen druk is met van alles en nog wat. Maar vooral niet met de Pittige Dames. Maar die paar dames die er waren werd het enorm gezellig. We zaten in een heel klein restaurantje vlak bij huis. Dus lekker op de fiets. En natuurlijk hebben we weer wilde plannen gemaakt voor volgend jaar.

Stop Animatie

Vorige week gaf ik een les op school aan een tweede klas. Ik had de iPad's meegenomen en ze kregen als opdracht om een stop animation te maken. Ik had heel veel verschillende spullen meegenomen (waaronder negerzoenen omdat ik jarig was). En er zijn drie leuke filmpjes gemaakt. Ik had dit al eerder met ze gedaan en je ziet dat het niveau omhoog gaat. Hier is het resultaat van twee leerlingen.

Stripverhaal

Ik had vorige week een tweede klas en die heb ik een stripverhaal laten maken over het gebruik van hun telefoon. Wat doet dat met je. Ze zijn in zo'n les van twee uur wel erg lang bezig met het uitzoeken van hoe werkt de website. De resultaten zijn grappig. Maar één van de stripverhalen sprong er uit door zijn eenvoud.

Wachtwoorden

Ik had vorige week een les met de leerlingen over wachtwoorden. Het was toevallig ook nationale verander wachtwoord dag. Ik had eerst een inventarisatie met de leerlingen waar ze allemaal een wachtwoord voor hebben. Daar hebben we een leuke wordle van gemaakt. Ik had verschillende opdrachten en filmpjes en ze moesten uiteindelijk een poster maken met wat ze hebben opgestoken van deze les. Wel grappig was de reactie van leerlingen er zit ook een paswoord op mijn gedachten. En wat dacht je van mijn hart? Ik heb ze de poster laten maken met deze website. 

Google Cardboard 3D bril

Ik had via marktplaats een Google Cardboard 3d bril besteld. Na wat wachten was hij er dan toch. Ik heb hem toen heel snel in elkaar gezet en een aantal app's gedownload. Als je deze app's start met je bril op dan krijg je een virtual reality gevoel. Net als met de oculus rift. Alleen is die natuurlijk veel mooier en beter. Maar ja deze kost ook nog geen 10 euro. Via deze link zie je hoe je hem in elkaar kunt zetten. 

EduBloggers diner

Half november was ik weer bij het EduBloggers diner. Dit wordt eens per jaar in utrecht gehouden vlak voor de Onderwijs Dagen. Edubloggers die zin hebben kunnen daar aan meedoen. Dit jaar was ik er weer bij. Het eten is altijd geweldig (indonesich) en iedereen kan steeds eenvoudig bij iedereen aanschuiven. Het is zo leuk om alle mensen te zien die je soms alleen via twitter ken. Maar nu in het echt. Grappig is om te zien dat niemand op zijn phone zit en ik denk dat het die avond erg stil op twitter was. Vorige jaar graag weer.

iPad project

Afgelopen twee weken kwam het iPad project op mijn school eindelijk in een stroomversnelling. We weten nu waar het "vast" zit en kunnen daar maatregelen voor nemen. Ik heb een start gemaakt met het zoeken naar de juiste app's. Je hebt natuurlijk de website eduapp.nl. Maar in mijn zoektocht kwam ik achter en paar mooie lijstjes. Maar ik kwam ook deze tegen. Een opsomming van App's in de taxonomie van Bloom. Ik denk dat het goed is om te kijken naar app's vanuit een onderwijs kundig perspectief. Ik ga al deze app's eens goed bekijken en kijken of ik ze kan vertalen naar onze school en onze werkwijze.

CodeKlas

Vorige week heb ik alle stukken eens goed geinventariseerd van alles wat bij me is binnen gekomen voor de uitgave van CodeKlas. Ontzettend fijn dat dat al zoveel is. Maar we zijn er nog niet. Dus hier en daar nog wat mailtjes gedaan. En ik ben lekker in de stapel stukken gedoken. Leuk om te lezen.

Agora Roermond

Voor de studiedag van 24 november van VSO Mariendael stond er een bezoek aan andere school op de planning die al bezig is met onderwijs vernieuwing. Wij mochten naar de Niekée school in Roermond. Daar kregen we een rondleiding van Sjef Drummen. Hij staat achter de onderwijsvernieuwing op deze school. Hij kreeg een aantal jaar geleden de kans om een hele nieuwe school neer te zettten Niet alleen als onderwijs concept maar ook een fysiek nieuwe school. Deze nieuwe VMBO school zit nu in zijn vijfde jaar. Afgelopen jaar hadden ze de eerst examen klas en ze hadden 100% geslaagde. Als leerlingen intrinsiek gemotiveerd zijn dan leren ze als vanzelf.

Sinds dit schooljaar hebben ze een nieuwe stroom Agora school. Daarin gaan ze weer een stapje verder mbt onderwijs vernieuwing. Dit is één klas met zon 40 leerlingen VMBO tot Gymnasium. Alle leerlingen zitten door elkaar. Het idee was om tweetalig onderwijs aan te bieden. Maar omdat een van de mentoren Duitse docent is krijgen ze in drietalen les. Het gepersonaliseerd leren staat centraal en ze zijn wel een jaar bezig geweest dmv Agile Scrum om deze nieuwe school vorm te geven. Ze hebben een vaag beeld van waar ze naar toe willen in de toekomst maar stellen het steeds bij. En in de praktijk blijkt dat de leerlingen vanzelf de kerndoelen halen. Dat hoef je niet steeds te turven.

Een aantal dingen die me zijn opgevallen nav zijn verhaal en de rondleiding:
  • Ze werken vooral aan het zelfvertrouwen van de leerlingen
  • De helft van de lessen is er geen rooster maar werken de leerlingen zelfstandig
  • Vroeger was het doel een diploma te halen maar je moet de leerlingen leren omgaan met de onzekerheid van hun toekomst
  • Leerlingen moeten snel kunnen schakelen en open staan voor veranderingen
  • Veel scholen zeggen wij bieden ze structuur. Maar wij zeggen: wij leren ze zelf discipline
  • Het viel mij op dat de leerlingen in de pauze niet eindeloos op hun mobiel zaten
  • En ook in de lokalen niet stiekem spelletjes en facebook. Maar ze waren met hun opdrachten bezig
  • Door middel van Learning Analytics wordt het werk van de leerlingen gemonitord je weet zo wel waar de leerling staat bij welk vak
  • De leerlingen zijn zelf verantwoordelijk voor inrichting van hun lokaal
  • De docenten beginnen om 8 uur en leerlingen komen om 9 uur
  • Inzet van ouders is van belang. Iedere ouder wordt 2 dagen per jaar ingezet voor kennis overdracht of wat er maar te doen is
  • Er is een computerlokaal om eens per jaar examens af te nemen. Voor de rest niet in gebruik. 
  • In deze prachtige school waar ze in zitten zie je geen grafity. Alles is schoon
  • Ze hebben het gebouw al meerdere malen verhuurd als congres centrum. De leerlingen verzorgen de catering en de organisatie
  • Ook hebben ze een geluidstudio gemaakt waar de leerlingen opnames maken voor de plaatselijke carnavals vereniging. Zo verdienen ze vanzelf investeringen terug 
  • Ze hebben geen afschrijf systeem voor lokalen. Als iemand ergens zit. Ga je ergens zitten. Of je gaat in overleg of de andere groep kan verhuizen
  • Iedere leerling heeft een eigen device en ook verplicht een smart Phone
  • Hun motto VIB (Vertrouwen, Inspiratie en Begeleiden)
  • Het viel mij echt op dat alle leerlingen bezig waren. Met elkaar aan het werk en niet stiekem met games bezig of telefoons
Het heeft met wel aan het denken gezet. Ook zie ik dat je niet zomaar iets kleins kan veranderen in zon onderwijs concept. Maar je moet direct All the way gaan. Ik geloof dat ik eerder ga zou kiezen voor het systeem van het DaCaPo college zou gaan. Dat we moeten veranderen binnen het onderwijs is me wel duidelijk en gelukkig poppen hier en daar echte veranderingen op. Gelukkig kunnen wij nog even kijken hoe gaan we dit doen met onze leerlingen.


woensdag 12 november 2014

Onderwijs Dagen

Vandaag was ik op de Onderwijs Dagen in Rotterdam. Daar was eerst een keynote van Paul Rosenmöller over gepersonaliseert leren. En hierna gaf Larry Johnson een keynote over de veranderingen die de komst van internet heeft gebracht. In de workshop van Rob Houben over de veranderingen van het DaCapo College was ik aangenaam verrast hoe eenvoudig hij vertelde over de enorme verandering die zijn school heeft gemaakt naar het gepersonaliseerde leren. De afgelopen zomer zijn ze over gegaan met zon 200 leerlingen. Ze kunnen kiezen voor een stilte lokaal, werklokalen en instructie lokalen. Ik was vooral geraakt door zijn reactie op een vraag uit de zaal. Maar wat is volgens jullie de definitie van gepersonaliseerd leren. Nu antwoorde Rob. We hebben een idee. Maar dit moet zich nog vormen. En als we mischien bij het punt aankomen wat we nu voor ogen hebben, moet het misschien wel aangepast worden.
Na de lunch mocht ik mijn lezing doen over programmeren op school. Ik had een aantal nieuwe sheets in mijn presentatie gezet en ik had ook de poster van het programmeren weer mee genomen. De zaal zat aardig vol en er kwam een leuke interactie op gang met de zaal. Een aantal mensen had al lessen gedaan van CodeKinderen of de CodeWeek. Dus dat was leuk. Ik kon de vragen beantwoorden en de iPad's die ik had meegenomen om de deelnemers ook nog praktisch wat te laten doen bleven in mijn tas.
Hierna kon ik naar de workshop van de steve jobs scholen. Ik was aangenaam verrast over hoe ze het aanpakken en ook zijn opmerking de leerlingen mogen niet meer dan 1,5 uur op de iPad verbaasde me wel. Hoe kunnen ze dat controleren. De keynote was heel bijzonder en van Rutger Bergman. Ik had hem al eens eerder horen spreken. Hij brengt het met veel humor en laat je goed nadenken over je zelf en wat je aan het doen ben. Leuk. Hij was een echte entertainer.
Alle keynotes kun je hier terug kijken.

Pudding Robot

Vorige week kwam er een leuke tweet voorbij met een tekening om een pudding robot te maken. Je hebt hiervoor een melkklopper, stiften en een lege pudding doos nodig. Ik naar de ikea daar kun je melkkloppers kopen van 1,00. Dat is nog eens leuk. En gisteren heb ik ff gezeten. Ik wilde natuurlijk wel een zwarte piet maken. Vooral omdat het nu bijna sinterklaas is. En ik zwarte pieten heel er leuk vindt. Na wat gefrobel is hij gelukt. Of ik dit met een hele klas moet maken, Dat weet ik nog niet. Ook heb je wel echt hele grote vellen papier nodig. Omdat de "robot" alle kanten uit gaat.


dinsdag 11 november 2014

Maker Movement

Dit goede verhaal van Leah Buechley over de makermovement. Ze is erg kritsch dat de maker movement alleen voor rijke witte mannen is. Terwijl het is begonnen als voor iedereen. Arm en rijk. Leuk deze kritsche noot.


Eyeo 2014 - Leah Buechley from Eyeo Festival // INST-INT on Vimeo.

maandag 10 november 2014

Youth Manifesto

Vorige week was ik in Brussel op het Safer Internet Forum 2014. Er is een Youth Manifesto wat rond gaat en waar jongeren tot 21 november nog op kunnen stemmen. Wat vindt jij belangrijk mbt een een beter internet te krijgen. Wat zijn jouw rechten en plichten op het internet.
Vanuit dit manifest worden aanbevelingen gemaakt en dit wordt op Safer Internet dag aangeboden aan de comissie. Er is een heel lessenplan bij gemaakt. Jammer genoeg is het wel in het engels. Maar met wat uitleg van een docent kunnen de leerlingen hier vast wel keuzes voor maken. Hier is de link om jouw mening te geven.


Safer Internet Forum (10 dingen)

Vorige week was ik in Brussel voor het Safer Internet Forum. Ik ga ieder jaar en dit jaar was het youthpanel zat. We waren dus al op dinsdag in brussel in een prachtig hotel. Daar had zij eerst twee dagen workshops om na te denken over een veilig internet met zo’n 30 jongeren uit heel europa. Wij als ouders/docenten hadden apart van de jongeren ook bijeenkomsten om te kijken naar de verschillen en overeenkomsten. Met input van 21 landen is het wel bijzonder te zien hoe verschillend landen omgaan met de vraag hoe maak je een veilige internet. Wij werden behoorlijk bezig  gehouden, even een boekje lezen of winkelen zat er niet in. Je zag ook al snel vriendschappen ontstaan. Whatsapp en facebook is nu ze thuis is haar grootste vriend om nog met elkaar in contact te zijn. Door het samen slapen, eten, workshops en de bijzonder sfeer in dit prachtige hotel is het een ervaring die ze nooit meer vergeet. Ik ben ook leuke mensen tegen gekomen en weet ik zeker dat ik mensen later nog eens ga opzoeken. De eerste afspraken staan al.

Hier onder de 10 dingen die ik mee neem vanuit congres.


1.       Youth Manifesto
Op dit moment gaat er een Youth Manifesto rond pubers kunnen hierop stemmen. Wat zij belangrijk vinden. De jongeren kunnen via deze link  stemmen tot 21 november. En ze willen het aanbieden op Safer Internet Day 2015. Het zet jongeren wel degelijk aan tot nadenken wat vindt ik belangrijk. http://www.youthmanifesto.eu/youth-manifesto-proposals

2.       Technology
In de eerste forum sessie over een veilig internet zat Jacqueline Beauchere. Zij is een CEO van Microsoft. Zij nam een gematigde houding aan. En ze zei een trap lopen, leren zwemmen, fietsen het is allemaal gevaarlijk. Maar je moet het wel leren. De technologie is er en die stopt niet. Ze was erg gecharmeerd van het woord technology. Hierin zit het woord know. (het weten/leren). We moeten opvoeder meer handvaten geven zodat ze kinderen kunnen leren hoe ze het moeten het gebruiken

3.       Film van In Real Life
Beeban Kidron  gaf een presentatie over haar film In Real Life. http://inreallifefilm.com/   Waarbij
ze jongeren heeft gevolgd. Deze film gaf nog al wat commotie in Engeland in negatieve zin. Maar in de zaal had bijna niemand de film gezien. En ik vroeg aan de engelse docenten die ook mee waren in het ouder forum. Ken jij hem? Heb jij er iets mee gedaan op school? Maar zij heeft een organisatie opgezet iRight waarin ze jongeren waarschuwt voor de gevaren van internet. Ik was niet erg onder de indruk van haar. Vooral ook omdat een van de vragen uit de zaal was. Jij vindt privacy zo belangrijk. Maar jij schent met je film alle regels van de privacy. Die twee dingen kan ik niet rijmen.  Ik heb al geprobeerd om de film te downloaden/bestellen maar buiten de UK mag hij niet getoond worden.

4.       Your Onine Choices
In het forum mbt advertisement. En hoe maken we het internet betaalbaar. Was ook Adblock aanwezig. Hij vertelde mij nog een tip die ik niet wist. Je hebt en site. http://www.youronlinechoices.com/nl/  waarin je kunt zien hoe je advertenties rond behaverial tartgeting kunt aanpassen en zelfs kunt uitzetten. Ik zal zelfs een kijken of het echt werkt.

5.       Positief Content
Het nieuwe boek van Remco Positive Content werd aan het eind van een forum uitgereikt door http://mijnkindonline.nl/publicaties/boeken/new-book-positive-digital-content-for-kids
Sonja Livingstone. Het boek zat ook in alle tassen van de forum bezoekers.

6.       Be Balance
Het buzzword van het forum vond ik wel je moet een Bee Balanced. Een balans zoeken tussen negatief en positief en daar tussen laveren. Tja dat is toch opvoeden. Safer Internet Luxembourg heeft dit in een campagne gevoerd.

7.       Online Checklist
In het jongeren forum kwam de online checklist voorbij van Childnet. http://www.childnet.com/ufiles/Online%20Reputation%20Checklist.pdf . Ik was wel gecharmeerd van deze checklist. Ik zou deze wel willen vertalen naar het nederlands. Ik ga dat zeker doen en gebruiken in mijn lessen.

8.       Reclame film
Een terug kerend thema was ook steeds hoe kunnen kinderen reclame herkennen. Reclame in games/apps. Maar ook slimme marketing trucs met coca cola flesjes met je naam er op. Wat je natuurlijk gaat delen op sociale media zodat je zonder dat je het weet reclame maakt.
Er was een leuk filmpje voor pubers om te gebruiken in de les. https://www.youtube.com/watch?v=iRDy-2JkBtc. De website mediasmart in de uk geeft nog meer tips om te doen met leerlingen.

9.       Coding yes i can
Ik was natuurlijk blij met het forum rond coding. Moet en kinderen nu echt leren programmeren.
Een van de forum leden wist het goed te verwoorden. Je moet de kinderen tools geven waarmee ze kunnen programmeren, maar ook filmpjes maken. Niet alleen focussen op coding. Maar ze handvaten geven.

10.   Positieve vipe
Na 4 dagen in brussel was er een enorme positieve vipe. Zet jongeren bij elkaar die geen enkel commercieel belang hebben en ze gaan netwerken, met elkaar verzinnen hoe je een veilige leuke omgeving kunt creëren. En ik stond verbaasd hoe snel mijn dochter opeen over dingen nadacht, waar ze vorige week nog niet van gehoord had. Zo snel leren ze dus. Hoe wel landen nog steeds uit elkaar liggen mbt gebruik van internet en hoe er mee om te gaan. Jongeren zitten gewoon op facebook/snapchat/instagram en gebruiken en delen. De jongeren hadden op zaterdag al hun foto’s gedeeld op facebook. Ik krijg nog steeds mailtjes met foto’s. Volgend jaar zeker weer. Met of zonder dochter. 




maandag 3 november 2014

Week van de Mediawijsheid

De week van de Mediawijsheid is van 21 t/m 28 november. Je kunt op allerlei manieren meedoen en laten zien dat jij het belangrijk vindt dat kinderen mediawijs opgroeien. We hebben een aantal activiteiten  t/op een rijtje gezet:

MediaMastersMediaMasters is hét superspannende mediawijsheidspel waarin kinderen kunnen bewijzen hoe mediawijs zij zijn. Vorig jaar speelden meer dan 70.000 kinderen mee. Tijdens vijf speldagen leren kinderen onder andere over het vinden van betrouwbare informatie, de werking van een redactie en jezelf presenteren op internet.
Leerlingen uit groep 7 en 8 kunnen met hun klas of BSO-groep kosteloos meedoen aan MediaMasters. Ook pabo-studenten kunnen dit jaar meedoen. Inschrijven is nog mogelijk tot en met 31 oktober via deze link.

Discussie in de klas
Mediawijzer heeft 8 stellingen beschikbaar gesteld waarover in de klas gediscussieerd kan worden. De stellingen zijn voortgekomen uit expertsessies en sluiten aan op het thema van de Week. Experts uit het mediavak en kinderen gaven tijdens deze sessies aan welke onderwerpen zij belangrijk vinden en waar discussie over nodig is. Succes!
Download de stellingen hier

Bibliotheken
Mediawijsheid houdt niet op buiten de klas. Door het hele land worden activiteiten georganiseerd door onder andere bibliotheken. Benieuwd wat er in jouw buurt wordt georganiseerd? Kijk dan snel op deze kaart.

Nieuwsbegrip
Speciaal voor de Week van de Mediawijsheid wordt er een Nieuwsbegrip les gemaakt voor groep 7 en 8 (niveau B) over het thema ‘Recht op Mediawijsheid’. Deze les verschijnt voorafgaand aan de start van de campagneweek op deze site, zodat scholen er tijdens de week mee aan de slag kunnen gaan.

Recht op mediawijsheid?

De wijze waarop we met elkaar communiceren is de laatste jaren ingrijpend veranderd. Vrijwel iedereen is via een smartphone, laptop en tablet voortdurend met elkaar en met het internet verbonden. Ook kinderen. Zij maken volop gebruik van alle mogelijkheden die de nieuwe mediaplatformen ons bieden. Het gebruik van media door en voor kinderen blijft bovendien stijgen en kinderen gaan steeds jonger, vaker en langer online. De meeste kinderen beschouwen directe toegang tot internet inmiddels ook als vanzelfsprekend.
Vanwege deze razendsnelle ontwikkelingen is het tijd dat we nadenken over welke kaders wij (opvoeders, docenten, overheid, industrie, mediamakers) nodig hebben om kinderen optimaal en in veiligheid te kunnen laten bewegen en ontwikkelen in deze nieuwe samenleving vol media.
Met de Week van de Mediawijsheid vraagt Mediawijzer.net jaarlijks aandacht voor het belang van mediawijsheid voor kinderen. De Week van de Mediawijsheid wordt dit jaar voor de vijfde maal georganiseerd en vindt plaats van 21 tot en met 28 november 2014. Dit jaar staan de rechten van het kind centraal en is het thema “Recht op mediawijsheid”.
Het Kinderrechtenverdrag bestaat dit jaar 25 jaar en zou kaders kunnen bieden. In het verdrag worden echter nog geen specifieke uitspraken gedaan over de rol van media in het leven van kinderen. Tal van vragen spelen op dit gebied, bijvoorbeeld: welke rechten (en plichten) hebben kinderen als het gaat om online pesten? Is online spelen hetzelfde als buitenspelen? Worden de online mogelijkheden voldoende benut voor alle kinderen? Hebben kinderen recht op online privacy of mogen ouders alles wat hun kinderen met media doen volgen? En hebben kinderen het recht om na hun 18e jaar ‘online’ vergeten te worden? Kortom: Wat is mediawijsheid met betrekking tot de rechten van het kind?
Tijdens deze Week van de Mediawijsheid inventariseren we de vragen rondom de mediawijze invulling van de rechten, plichten en mogelijkheden van kinderen en stellen we vast wat er mee moet gebeuren. We gaan aan de slag met een groot aantal experts op het gebied van media. Moeten er misschien rechten bij? Zijn sommige rechten toe aan een nieuw jasje? Welke rechten zijn van het allergrootste belang in een wereld vol media? Met als uiteindelijk resultaat een verdere verdieping van het Kinderrechtenverdrag, passend bij de huidige mediasamenleving 25 jaar later.

Afsluiten CodeKinderen

Vorige week had ik nog het afsluitende etentje van het project CodeKinderen. We waren in het prachtige EYE museum in Amsterdam. Je kunt daar leuk met een pontje naar toe varen. Het eten was erg lekker. En het gezelschap was vooral erg gezellig. Ook lekker terug gekeken op het project. Wat kan beter. Maar we zijn wel blij met het resultaat. Het heeft wel wat langer geduurd. Maar nu hebben we wat. Ook kwamen er nog andere leuke ideeen voorbij hoe we nu verder willen met CodeKinderen.

3D workshop

Vorige week mocht ik nog een 3D print workshop geven in de dierentuin in Rhenen voor een bedrijfsuitje van een woningbouw vereniging. Via twitter had ik de vraag gezien dat ze iemand zochten die een 3D print workshop kon geven. Nu dat konden wij wel. Dus na wat bellen en heen en weer mailen mochten we hem geven. De deelnemers kregen eerst een presentatie en hierna gingen ze zelf aan de slag met het maken van een 3d tekening. Of het zoeken naar een 3d tekening. Jammer genoeg was de wifi niet optimaal dus we hadden wat moeite met Tinkercad. Met de app blokfiy konden ze wel dingen bouwen. Ik ben nog even gebleven om de geprinte tekening te kunnen geven.

App Party

Vorige week mocht ik bij een kinderopvang een ppparty geven. Deze kinderopvang had geen wifi. Dus de ouders hadden deze keer geen tablets mee genomen. Ook hadden alle ouders geen tablet. Dus het bleef bij veel theorie. Ik had een aantal printscreens gemaakt. Ook hebben de ouders met elkaar app's besproken die hun kind erg leuk vindt. De ouders gingen met lekker veel tips wat je nu wel of niet moet doen naar huis.

GameMaker

Vorige week had ik weer een les ICT in een tweede klas. Het was een havo klas dus we hebben een GameMaker doolhof gemaakt. Het was tenslotte halloween. Dus er konden wel wat leuke spoken in. Na een wat trage opstart (waarom gaan scratch?) gingen ze toch aan de slag en konden ze op een gegeven moment elkaars doolhof spel spelen. Jet moet met GameMaker toch altijd goed opletten. Het is niet super makkelijk. Ze moeten er wel wat voor doen.

3D printen workshop

Vorige week gaf ik op de Volksuniversiteit een 3D printen workshop. We hadden hem al eerder gegeven. Ik was ruim op tijd op de VU zodat ik alles kon neerzetten. De mensen kwamen weer enthousiast binnen en ze willen gewoon allemaal weten hoe werkt 3D printen. En wat kan ik er mee. We hadden een introductie en hierna was er even een koffie pauze. Hierna lieten we het printen zien en legde ik uit met welke pakketten je aan de slag kan. De deelnemers gingen toen zelf aan de slag met de verschillende pakketten. Aan het eind van de avond gingen ze enthousiast weer naar huis.

Kahoot

Vorige week had ik een laatste les Mediawijsheid in een van de brugklassen. De laatste les was een youtube les. Wat doe je op youtube en wat voor filmpjes kijk je op youtube. Maar ik had als toetje ook nog een Kahoot quiz voorbereid met 20 vragen. Met kahoot maak je de quiz op getkahoot.com. En als hij klaar is kun je de de quiz spelen op kahoot.it. De leerlingen moeten dan de gamepin invoeren en daarna kun je stuk voor stuk de vragen geven. Ze kunnen ook direct zien of ze het goed hebben en hoe ze staan mbt de groep. Ze vonden het geweldig. Juf doen we het nog een keer. Heeft u dan andere vragen. Oef. De quiz maken had met wel zon 2 uur gekost. Dus die kon ik niet zomaar een keertje ophoesten. Maar de leerlingen waren wel erg betrokken en zeiden het was een toets maar ook erg leerzaam.

Youtube verkiezing

Vorige week had ik de laaste les in de brugklas van de mediawijsheid serie. Ik had voor deze laatste les een youtube verkiezing verzonnen. De leerlingen kijken zoveel youtube filmpjes meestal alleen. Het is goed als ouder/docent om daar eens samen naar te kijken en daarbij vragen te stellen over het filmpje zodat ze wat meer nadenken over het filmpje. De leerlingen moesten in deze les eerst nadenken over hun eigen filmpje en dit op een padlet zetten. Hierna moesten ze in kleine groepjes de filmpjes van hun groepje bekijken. En hierna uit deze filmpjes er één kiezen. Welke vinden wij het leukste en waarom. Hierna werden deze winnaars in de klas besproken. En uiteindelijk werd er gestemd via mentimeter welke de klas het leukste/mooiste vond. In deze kles 1C was wel een verrassende winnaar. Toen het filmpje getoond werd keek iedereen jakkes, wat vies. Het was een tutorial voor een game waarin je een operatie uitvoert. Ik was wel verbaasd over dit resultaat. De leerlingen vonden vooral ook mentimeter leuk. Dus we hebben nog een aantal vragen er in gezet en de leerlingen hebben hier op gestemd.

CodeKlas

Langzaam maar zeker komen alle stukken binnen die mensen hebben geschreven voor het boek CodeKlas. We hebben bijna 40 mensen gevraagd om 1 tool te beschrijven. Dit doen ze volgens een vast formaat. Soms is natuurlijk lastig om de tool hier binnen te beschrijven. Maar de meesten komen er goed uit. En ook vragen we ze om foto te sturen waarin je de tool in werking zie binnen een klas. Dat lukt bij de meeste aardig. Ik ga deze week eens goed door alle teksten heen.