Via twitter kwam ik op deze bijzondere link. Het internet in REAL time.
Click image to open interactive version (via Penny Stocks Lab).
dinsdag 27 mei 2014
maandag 26 mei 2014
Facebook en cyberpesten
Facebook heeft nu ook een Nederlandstalige site tegen online pesten met uitleg over hulpmiddelen, tips en programma’s die mensen helpen om voor zichzelf en elkaar op te komen.
Deze ‘Bullying prevention hub’ werd ontwikkeld samen met Drs. Marc Brackett en Robin Stern van het Yale Center for Emotional Intelligence (instituut voor emotionele intelligentie aan de universiteit van Yale, VS) om zo mensen te helpen om beter om te gaan met pestgedrag en de gevolgen ervan.
Je kan de site bezoeken en er zijn deelsites voor tieners, ouders én leerkrachten.
Vine filmpjes met poezie
Gebruik vine voor het maken van een filmpje van een klassiek stuk.
Twitter met kleuters?
Twitter voor kleuters? Deze franse docenten gebruiken twitter in de klas om hun kleuters te leren schrijven en lezen. Naast het "normale" schrijven en lezen wordt dit als extra tool ingezet.
zondag 25 mei 2014
Website Bureau Jeugd en Media
Vorige week kwam de website van Bureau Jeugd en Media online. Wij zijn als sprekers van Mijn Kind Online opgegaan in het Bureau Jeugd en Media. We hebben lang zitten dubben wat zetten we op de site. En hoe zetten we dit er op. En toen moest hij ook gemaakt worden. Maar vorige week was hij dan online. Hier en daar moet hij natuurlijk nog wel wat worden bijgeschaafd. Maar dat is altijd. Het begin is er. Je kunt de site hier vinden.
NCOSM in de EYE
Foto cursus
Vorige week zaterdag hadden we van Bureau Jeugd en Media een fotocursus voor je smartphone. Deze hadden we al eerder gepland maar kon toen nog niet doorgaan. Ik had er heel veel zin in. En was al vroeg in Rotterdam. We waren met een man of 10 en hebben all in's en out's van de smartphone onderzocht. En we kregen opdrachten als fotografeer cirkels, elkaar, portret foto's. Neem verschillende sluitertijd etc. Allemaal slimme tips. Dus iedereen heeft heel veel foto's gemakt. Al afsluiting moesten we een fotostory maken. Dus ik ging met mijn collega naar buiten en we hebben een leuk verhaaltje gemaakt.
Makers bijeenkomst
Vorige week was ik in Utrecht daar was ik op een bijeenkomst van allerlei mensen uit het onderwijs die bezig zijn in de maker movement. We hebben nagedacht hoe we de maker movement meer body kunnen geven en hoe we de kerndoelen kunnen koppelen aan de activiteiten. Wat leuk om met zoveel leuke mensen hier over na te denken. We hebben heel wat papiertjes geplakt en ideeen gegenereerd. Ik hoop niet dat het hier bij blijft.
Knutselen met de computer
Dit weekend stond er een mooi stuk op de site van Kennisnet:
"Creatief met elektronica – Een pleidooi voor technoknutselen en programmeren op school" van Carla Desain. In dit stuk komen allerlei mensen aan het woord die bezig zijn met programmeren. Ze was ook in een les van mij en schrijft daar heel leuk over. Altijd leuk als je zo in het nieuws kan komen. En wat ook erg leuk is dat ik tussen allerlei leuke mensen staan die ook allemaal geinterviewd zijn.
Je kunt via deze link het stuk lezen.
"Creatief met elektronica – Een pleidooi voor technoknutselen en programmeren op school" van Carla Desain. In dit stuk komen allerlei mensen aan het woord die bezig zijn met programmeren. Ze was ook in een les van mij en schrijft daar heel leuk over. Altijd leuk als je zo in het nieuws kan komen. En wat ook erg leuk is dat ik tussen allerlei leuke mensen staan die ook allemaal geinterviewd zijn.
Je kunt via deze link het stuk lezen.
Scratch
MOOC mee
Afgelopen week was er een een MOOC over ontluikend programmeren. In eerste instantie wilde ze mij interviewen of een live chat sessie hebben. Maar uiteindelijk ging dit niet door. Ik heb wel meegedaan en gekeken wat de inhoud van deze mooc was. De mooc was gemaakt in Blendspace. De doelgroep mensen te laten kennismaken met programmeren. Dus er waren twee "theorie" lessen en één les iets in scracht maken. Leuk om de deelnemers te laten zoeken naar kerndoelen in relatie tot het programmeren. Het waarom zou je moeten leren programmeren kwam er in mijn ogen niet echt uit. Ik had ze meer praktische tools laten zien zodat ze er zelf achter kwamen, hee dat kan ik ook. Ik ben wel benieuwd hoeveel mensen het echt hebben afgemaakt. De opdrachten moesten in een besloten facebook ingevuld worden.
Leerlijn Mediawijsheid
Ik ben vorige week weer bezig geweest met de leerlijn Mediawijsheid van de Mariendael. Alle lessen die ik gemaakt heb ben ik langzaam maar zeker aan het invoeren een wikiwijs omgeving. Je kunt hier heel eenvoudig je lessen maken en bouwen. Filmpjes, plaatjes en toetsen toevoegen. Ik ben nu ongeveer halverwege de lessen. Dus we komen er wel voor het eind van het schooljaar. De leerlijn kun je hier vinden.
Stripmaken
Vorige week had ik met de leerlingen een les over de invloed van sociale media. Hoe vaak en hoe lang ben je bezig met je mobiel. En hoe houdt het je bezig. Als je ze hierna dan aan de slag laat gaan om hier een stripverhaal over te maken valt het toch nog tegen. Je moet ze dan weer in de goede richting zetten. Een leuke strip is zo gemaakt. Maar ze moeten hierna wel het juiste onderwerp nog vinden. Gelukkig waren er toch nog en aantal leuke/goede strips gemaakt door de jongens. Ik gebruik hier Pixton voor. Je kunt in Pixton een docenten account aan maken en hieronder kunnen de leerlingen werken. Ze kunnen dan ook elkaars stripverhaal bekijken. Jammer genoeg is dit maar voor 1 maand en daarna is het betalen.
ABC programmeren
Ook ben ik bezig met het abc van het programmeren. We hebben plannen om een mooie poster te maken zodat scholen dit kunnen bestellen. Het zou helemaal mooi zijn als alle scholen dit krijgen. Maar ik weet niet of dit gaat lukken. Ik heb voor heel wat lekker nu al wat staan. Een aantal letters niet. En bij een aantal letters staat er veel te veel. Dan is het weer keuzes maken.
CodeKinderen
Deze week lekker wat geschreven voor CodeKinderen. Maar ook nagedacht over de site. Wat zou ik graag anders willen. Dus ik heb een mooie tekening gemaakt welke knoppen er in mijn ogen waar moeten komen. En vooral voor wie wordt de site eigenlijk. Ik wil dat het direct duidelijk wordt. Wat je kunt doen op de site. Leren programmeren. Dus minder tekst en meer beeld. Ik hoop dat dit gaat lukken.
Mindstorm Floriant
Afgelopen week had ik de laatste les op de Floriant in Zoetermeer met de lego Mindstorm. De laatste opdracht was. Laat de robot lopen naar de muur. Tot hij her 30 cm voor staat, dan moet hij stoppen. Start de robot met een sensor. Neem kleine stapjes. Bijna alle groepen kwamen er uit. Ook hebben ze mooie timeline's gemaakt en iedere groep heeft een super leuk filmpje opgeleverd van het proces van het project.
Het waren een aantal drukke maar leuke en zeer leerzame lessen.
Het waren een aantal drukke maar leuke en zeer leerzame lessen.
Beeldscherm tijd
Vorige week waren er veel nieuwsberichten. De artsen federatie zegt dat kinderen niet meer dan 2 uur per dag achter een computer mogen zitten. En ook moeten ze een uur voordat ze naar bed gaan geen scherm tijd meer hebben. "Buiten schooltijd zouden kinderen eigenlijk niet meer dan twee uur per dag achter een beeldscherm moeten doorbrengen.
Een uur voor bedtijd zijn gamen, televisie kijken of het gebruiken van een smartphone sowieso af te raden. Veel ouders weten hun kind in dat opzicht niet goed te begeleiden. Dat meldt Medisch Contact woensdag.Artsen waarschuwen dat kinderen dik en ongelukkig kunnen worden van overmatig beeldschermwerk. Na maximaal twee uur moeten ze achter het scherm vandaan, zo luidt hun advies." lees meer in dit artikel.
zaterdag 24 mei 2014
iPad's en invloed op kleine kids
Een mooie TEDtalk over hoe iPad's en de impact op kleine kinderen.
Ga buiten spelen
Steeds meer geluiden komen op dat de kinderen buiten moeten spelen.
Google reclame
Leuke filmpje over google en zijn reclame in real life.
Game verslaving
Mooi docu over game verslaving met een aantal invterviews met games en deskundigen
It's all in The Game from VEC Arnhem on Vimeo.
It's all in The Game from VEC Arnhem on Vimeo.
donderdag 15 mei 2014
21st skills?
Mooi Ted talk over ontwerpen en hoe je moet ontwerpen met kinderen.
Flipping the classroom
De flippende docenten staan in het zonnetje bij De Wereld Draait Door. Gaaf.
woensdag 14 mei 2014
colAR app
Ik was vorige week in het verzorgings huis van mijn demente moeder. Daar hebben we samen met de bewoners de kleurplaten van colAR app ingekleurd. En hierna hebben we de kleurplaten bekeken me de app. De bewoners hadden dezelfde reacties als de kinderen. Hee hoe kan dat nu? Wat mooi. Ze komen tot leven. En ook aan de achterkant kijken van de iPad. Het was heel leuk. Ook de leiding had honger naar meer van dit soort app's om dit samen met de bewoners te doen. Ik zal eens zoeken wat voor leuks ik nog meer kan doen bij mam.
dinsdag 13 mei 2014
CodeKinderen
Vorige week was ik in Zoetermeer voor een bijeenkomst van CodeKinderen. We hebben een mooie lijst gemaakt van tools die we gaan beschrijven binnen CodeKinderen. We gaan van iedere tool maar 1A4 maken voor de docenten en de leerlingen en we gaan ook filmpjes maken. Nu kijken de leerlingen alleen maar naar de filmpjes. Dus we gaan minder focussen op de papieren handleidingen. En ik heb alle programmeer tools die ik ken in pinterest gezet. Deze pinterest gaan we gewoon gebruiken wanneer scholen of leerlingen meer willen gaan doen. Dus een hele vrije keuze hierin. Meer DIY. Ook gaan de website ook aanpassen. Meer gericht naar kinderen. Dus het was een zeer zinvol overleg en lekker aan de slag.
3D selfies
Gisteren liep ik tegen een hele leuke nieuwe app aan. Hij heet Phoggy. Je kunt hiermee 3D foto's maken. Je moet je focussen op één figuur in de voorgrond. En dan je camera draaien. Hij maakt dan zo'n 100 foto's voor de achtergrond. Zo kun je dus de foto laten draaien. Het ziet er heel gaaf uit. Delen is lastig. Alleen ook voor mensen die de app hebben. Hij kan er wel een filmpje van maken. Maar het effect is het mooiste binnen de app. Deze app is zeker de moeite waard.
Pixel Press
Gisteren had ik de iPad's meegenomen naar school om samen met mijn leerlingen de app Pixel Press uit te proberen. Je kan met deze app een platform spel maken. Je kunt de achtergrond tekenen en deze fotograferen en dan gebruiken als je speelveld. Je kunt ook in de app tekenen en mijn iPad's mini's konden het foto's maken niet aan. Dus ze konden in de app tekenen en verschillende keuzes maken. Ze vonden het nog best moeilijk en sommige gaven het al snel op. Te makkelijk. Te kinderachtig. Je kunt geen eigen plaatjes toevoegen etc. Een meisje is wel fanatiek aan de slag gegaan en had wel een stuk of 5 games gemaakt. Deze heb ik online kunnen zetten en kunnen delen. Je moet alleen wel deze app geinstalleerd hebben om deze games te kunnen spelen. Of ik het nu nog een keer ga doen Ik weet het niet. Het tekenen lukte niet bij mij iPad's. Er staat in de beschrijving hij werkt het beste bij een iPad4. Ik zal het zelf ook nog een keertje proberen.
Games van 1B
Gisteren heb ik in mijn 1B klas een answergarden gemaakt over welke games ze spelen. Grappig te zien dat ze heel veel 18+ games spelen. Veel meer dan in een andere klas. En we kwamen op het gesprek hoe zit het met enge games. Vindt je enge games enger dan horror films? De meeste niet. Want in de game zit je echt. En een spel dat speel je zelf. Ze hadden het steeds over slender. Dat ze dat spel echt eng vonden. Ze spelen heel veel verschillende spellen. Dus er was niet echt één winnaar.
Ouderavond
Gisteren had ik een ouderavond hier op een school in Arnhem. Ik kon er bijna naar fietsen. Het was dat ik altijd een koffer met spullen mee sjouw. De avond was heel leuk. Ik was al eerder op deze school geweest toen er een andere school in zat. En ik had voor deze stichting al eerder een studieavond gegeven. Dat was al een aantal jaar geleden. Maar de docenten die herkende me nog. De opkomst van ouders was jammer genoeg niet overweldigend. Ik had nog een stellingen met socrative en ze hadden speciaal voor de ouders wifi code's geregeld. Een leuke avond. En ik was zowaar eens heel vroeg thuis.
Boek
Vorige week heb ik eindelijk stappen gemaakt met het nieuwe boek wat ik al een tijdje wil schrijven. Het wordt nu steeds concreter en ik heb het uitgesplits in onderdelen die geschreven moeten gaan worden. Ook hebben we ons gebogen over de naam en die ook maar direct geregistreerd. En natuurlijk een lijstje gemaakt van mensen die ik moet bellen/mailen. Het voelde heel fijn. Hehe. Wat fijn om echt hier mee bezig te zijn.
Offerte
Ik heb vorige week eindelijk een offerte de deur uit gedaan die ik al een maand geleden had moeten maken. Ik heb een aantal jaar geleden een cursus geschreven voor loi kidzz. Ze willen nu een update van deze cursus met de nieuwe gamemaker software. Ik heb wel lang zitten verzinnen over hoeveel tijd me dit gaat kosten. Ze willen er nu ook geen ELO omheen. Alleen de cursus map schrijven. Ik ben benieuwd. Tot op heden nog geen reactie.
Google Glass
Vorige week was ik in het zuiden des lands bij een goede vriend. Hij heeft een google glass om uit te proberen. Dus ik wilde dat ook wel. Ik heb opgehad en wat een ervaring zeg. Je zet hem aan door met je hoofd te knikken. Of aan de zijkant van je bril te klikken. Je kunt zo door het menu scrollen. En je moet er tegen praten. Het menu wat je ziet zit heel dicht bij. Maar het voelt ongeveer 30 cm weg. Je moet ook tegen glass praten om hem te actvieren. "Glass take picture". Het was echt een bijzonder ervaring. Je kunt wel zien als iemand bezig is met zijn glass. Je ziet dan namelijk dat het menu aan staat in de bril. Hij is gekoppeld aan je phone. Dus toen er gebeld werd, zag ik dat in mijn scherm. En hij kon zijn telefoon opnemen. Of dit het nu echt gaat worden. Ik weet het nog niet. We wachten af. Hem op te hebben was al een bijzondere ervaring.
woensdag 7 mei 2014
CodeKinderen in Belgie
Gisteren mocht ik in Belgie een les geven op een basisschool in Tielt. Zij hadden een prijs van kennisnet gewonnen en een codekinderen les was de prijs. Ik heb wel heel lang in de auto gezeten maar wat was het leuk. We hebben heel veel verschillende dingen gedaan. Hieronder een fotocollage en linkjes naar de actviteiten.
zondag 4 mei 2014
Yourhosting
Toen ik vorige week weer merkte dat mijn website er uit lag. Heb ik toch maar de stap genomen en al mijn hosting en email overgezet naar een andere provider. Ik zat daar al lang tegen aan te hikken. Even op twitter rond gevraagd welke is goed en toen gekozen voor YourHosting. Het ging opeens heel snel. Toen ik mijn verhuiscode's had toen haalde mijn oude hosting mijn sites uit de lucht. Maar ze stonden nog niet bij de nieuwe. Dus dat was even zweten. Maar rond 22.00 uur stond mijn 4PIP website weer online. En 90% van alle afbeeldingen. (ik kon via ftp maar een maximaal aantal data verkeer vesturen). Maar een dag later stonden die er ook bij. En ook moest ik mijn email adressen via de andere hosting laten lopen. Dat ging ook heel vlot (even kwamen ze dubbel binnen). Toch gek dat iets waar je al zo lang tegen aan hikt, opeens toch zo snel kan gaan. Nu maar hopen dat dit hosting bedrijf zijn boel wel onder controle heeft.
Unplug yourself
Mooi filmpje over unplug yourself.
Abonneren op:
Posts (Atom)