donderdag 23 januari 2014

Facebook probleem

Dit filmpje laat exact zien, waarom facebook aan het afkalven is. Je krijgt namelijk niet meer al je status update's te zien. Facebook filtert ze voor je uit.

dinsdag 21 januari 2014

Zwerm theater

Vorige week was theatergroep Zwerm bij ons op school. Met hun voorteling iSocial. Ik had ze al eens gezien voor ouders. Maar nu bij leerlingen had het enorm veel impact. De leerlingen schrokken echt dat er zoveel foto's van hen online stonden. Ze laten dit op een hele leuke manier zien. Ze komen met drie spelers en ze hebben veel afwisseling in hun scene's. Ze krijgen de leerlingen al snel in de goede stand. En vooral bij de eerste voorstelling leefden de leerlingen echt mee.

VO-content

Vorige week tijdens de studie dag op de school was ik (natuurlijk) in het ict team ingedeeld. We gingen weer eens aan de slag met elo. Ik heb maar gekozen voor VO-content. Kijken of ik hier iets mee kan. Dus ik ben wat gaan surfen en zoeken. En ik zag dat je een cursus/workshop kon volgen. We werken in een shareppoint gegeven en ook met office 365. Nu dat is wel eens leuk om dat uit te proberen. Hopelijk gaat iedereen enthousiast aan de slag.

3D printen

Vorige week was ik hier in Arnhem in een winkel (makerpoint) die 3D printers verkoopt. Via twitter hadden we al contact gehad en hij zou een workshop geven voor kinderen. En ik kwam kijken of ik wat kon ondersteunen. Ik heb zoveel geleerd van deze middag. Met welke software kun je allemaal 3d tekeningen maken. En ik wist ook niet dat er zoveel verschillende printers waren. En deze printers die moeten allemaal op een verschilldende manier aangestuurd worden. Het is niet even een print opdrachtje sturen. Hier een opsomming van website's waar je allemaal op een leuke manier 3D tekeningen kan maken.
http://blokify.com/
https://tinkercad.com/
http://cubify.com/brands/Categories/Kids/create.aspx 



Studiecafe

Vorige week hadden we een studiecafe op school. Hier waren een aantal prachtige presentaties. Een was van de drama docente. Zij had een oefening die ze noemde participatief drama. Ze had hiervoor 7 personen nodig die op 4 tafels gingen staan. Langzaam haalde ze er steeds een tafel weg. Het was hilarisch te zien hoe ze aan het debateren waren hoe ze dit moesten oplossen en wie van de tafels af moest.

Presentain

Vorige week heb ik op het studie cafe op school een presentatie gegeven met presentain.  Wat is dat toch een mooie tool. Je maakt je presentatie en sla hem op als pfd. Hierna kun je deze pdf binnen lezen in presentain. En nog filmpjes toevoegen. Download nu de app voor je telefoon. Hierna ga je naar je bijeenkomst en zorg dat er een computer aanstaat en verbonden is met de beamer. Ga naar je app op je telefoon en log in. Kies de juiste presentatie. Je krijgt nu een code. Deze code moet je invullen op de website. Hierna zijn de computer en de telefoon met elkaar verbonden. Je kunt nu met je telefoon de presentatie steeds verder laten gaan. Het mooie is dat je gesproken tekst wordt opgenomen (je hebt namelijk je telefoon in je hand). Mensen in de zaal kunnen via hun telefoon, iPad, computer met je meekijken. En ze kunnen via de app vragen stellen. Die worden voor mij zichtbaar op mijn telefoon. Aan het eind van de presentatie kun je hem uploaden en kunnen andere mensen hem later terug luisteren en kijken. Via deze link kun je kijken en luisteren naar het resultaat.  Ik merkte alleen dat bij de filmpjes heb je het geluid dubbel. Daar moet ik het geluid maar even uitzetten. Ik hoorde via twitter dat er ook de mogelijkheid in zit om met stellingen te werken. Dat wil ik graag nog eens uitproberen.


Animoto

Vorige week had ik nog een les met een tweede klas. Ze moesten een foto filmpje maken. Dit vonden ze leuk. Wel even zoeken naar een onderwerp. Maar toen ze eenmaal op gang waren werden ze alleen maar enthousiaster. Dit leuke filmpje wil ik wel even met jullie delen. Dit meisje is heel stil. Leuk om zo wat meer over haar hobby te weten te komen.


Nailarts

Wordle groep 2D

Ik heb vorige week in een tweede klas een leuke answergarden gemaakt met de vraag welke website's, app's en games speel jij regelmatig. De leerlingen gingen enthousiast aan de slag en dit kwam er uit. Niet echt verrassende antwoorden dacht ik zo.


Hour of Code

Ik heb op de eerste les na de vakantie met een brugklas gewerkt met de website The Hour of Code. Hiermee kunnen pubers programmeren. Het ziet er erg leuk uit. En er zijn steeds kleine filmpjes tussen door. Ik had voor de leerlingen een extra insentive gemaakt. Iedereen die het klaar had kreeg een kit-kat. Ze moesten daar voor echt 20 levels goed hebben. Dan kreeg je een certificaat. En ik heb met ze afgesproken dat als de hele klas het klaar had in de twee lesuren, ik zou zorgen voor een tractatie in hun klas. Nu toen gingen ze echt aan de slag en de leerlingen gingen elkaar helpen. Want ze gingen voor die taart. De eerste levels zijn heel makkelijk. Maar de laatste levels zijn lastig. Hier staan alle antwoorden.

TRA-site

Dit nieuwe jaar ben ik weer enthousiast begonnen met het toevoegen van nieuwe lessen op de TRA-site. De omgeving waar alle mentor lessen staan van de Mariendael. De docenten leveren allemaal lessen aan en deze worden door mij op de website gezet. Soms komen er veel lessen binnen. En dan opeens weer maar een paar. Je kunt er niet echt een pijl op trekken. Alle lessen worden ook in een scoop-it gezet. Waarop eenvoudiger gezocht kan worden.

woensdag 15 januari 2014

Studie Cafe Mariendael

Ik heb vorige week in het studiecafe van de Mariendael een verhaal verteld over mijn dag bij de TED die ik had in oktober in Amsterdam. Ik heb het gepresenteerd met Presentain. Met presentain maak je een presentatie en bij het presenteren neemt hij automatisch al je geluid.

dinsdag 14 januari 2014

Uitdeel Leaflet Mijn Kind Online

Voor de ouderavonden van Mijn Kind Online heb ik een leaflet gemaakt wat na de ouderavond aan de ouders gestuurd kan worden. Deze folder kan zelf op mijn telefoon bekeken worden. En ik heb er dus ook een QR code van gemaakt.
De leaflet is hier te vinden.


Tips "veilig" internet

Een overzicht van 16 praktische tips over internet en kinderen. De tips zijn een combinatie van het stuk wat op Computer Totaal stond en informatie van de site van Mijn Kind Online.
http://issuu.com/4pip/docs/veiligheids_regels_mko


vrijdag 10 januari 2014

Panopticon - Illusie van je privacy

De meeste mensen hebben niets te verbergen. Toch neemt de controle over ons persoonlijk leven toe en onze privacy staat onder druk. Een documentaire van Peter Vlemmix.

donderdag 2 januari 2014

Het jaar 2013

Het jaar 2013 zit er weer op. Ik heb in totaal 202 projecten gedaan. Waaronder een aantal heel mooi. Zoals het codekinderen gemaakt. En ook een aantal prachtige lezingen gegeven. Ook heb ik een start gemaakt met de leerlijn mediawijsheid waarin ik de mediawijsheid competenties hebt geintegreerd. Ik heb weer ruim 30.000 kilometer gereden. En ik was nog al van plan om minder van huis te zijn. Ik heb wel meer projecten gedaan waar ik huis kon schrijven. Ook gingen er natuurlijk een aantal dingen helemaal mis en niet goed. Maar ja, daar kan ik weer van leren. Op naar 2014. Waarin ik me meer ga richten op codekinderen, de maker movement. We zien wel waar het met brengt. Ik volg gewoon mijn hart.